Adatvédelmi nyilatkozat

RICKY SPORT Keszthely - Hotline +36 30 9472 454

SzakmaiKérdések és válaszok !


Woodskin olaj-lakk

A Milésinél adták az ötletet, hogy Ön esetleg tud segíteni nekem.
Tavaly vásároltam egy 1960as Klepper vitorlás kajakot, amit nagyon megszerettem és szeretném még sokáig használni. A fa részei gondozásra szorulnak, egy lapátot és néhány elemet megtisztítottam a régi lakktól és Hidrostop plusz olajjal kezeltem. A használat során úgy tűnik, kevésbé ellenálló a felületi sérülésekkel szemben, mint a lakk, illetve mivel eredetileg lakkozták a hajót, elbizonytalanodtam, hogy a többi részét lakkozzam, vagy olajozzam. A Milesiben vettem lakkot is, de mivel a szerelvényeket nem szeretném/tudom eltávolítani a fáról, megint csak elbizonytalanodtam, nem-e az olaj a jobb megoldás. Közben újraolajoztam a tavaly kezelt darabokat és nagyon szépek lettek. A lakk elfedné a csavarokat, az olaj pedig befolyhat olyan helyekre, ahol a lakk felülete amúgyis megszakad, tehát elvileg víz folyhat alá, ha jól gondolom.
Tehát a tanácsát kérném: hosszútávon, ha a szerelvényeket nem távolítom el, az olaj, vagy a lakk a jobb megoldás?
Mellékeltem pár képet a hajóról és a darabjairól.
Nagyon köszönöm, ha időt szakít rám (és hajómra),

Üdvözlettel: Gábor

Kedves Gábor!
A 60-as években még nem ilyen lakkokat használtak mint manapság. Akkor olajokban oldódó természetes gyanták voltak a meghatározók. Ma már az un. olajfestéket nem is lehet vásárolni. Az olajozás nagyon jó dolog, de ez nem nyújt védelmet a fa felületének, mivel beivódik és lassan elpárolog. A fotókat nézve a rétegelt faszerkezetek olajos átitatást nem igazán igényelnek, hisz a rétegragasztáskor a ragasztó anyag beivódik a vékony falemezbe, ezzel az impregnálja. A fő probléma a külső felület védelme. Sajnos az olajozással meggátolta, hogy a ma használatos lakkokat alkalmazni lehessen, ezek ma már „műanyagok”, hogy ezzel a gyűjtőnévvel illessem őket. Az International termékei kifejezetten hajószerkezetek védelmére vannak kifejlesztve. A termékek közül Önnek az egyedül használható lakk a Woodskin lakkolaj. Ez egy nem zárt szerkezetű anyag, ami vízlepergető tulajdonsággal bíró bevonat. A felületet lezárja, olaj anyaga beivódik, majd egy kifelé zárt réteget képez. A felület nem töltődik fel úgy, mint a csillogó, magas fényű lakkoknál, hanem megtartja a fa raszterét, ugyanakkor zárja a felületet. Ezért is találó az elnevezése, mert valóban ez a fa bőre. Rugalmas záró réteg. Olyan helyeken, ami erős koptatásnak van kitéve, kevésbé használatos. Az Ön céljainak viszont maradéktalanul megfelel. Az, hogy közvetlen olajozás után használható-e, nem tudom, hisz az olajok eltérő alapanyagúak, különösen a ma használatosak. Én azt gondolom, egy próbát megér a dolog, így is. Ezt az anyagot hígítás nélkül, általában 3 rétegben szokás használni.
Üdvözlettel
Rick Csaba


Kedves László!
Próbálok válaszolni a kérdések sorrendjében
Pár napja beszéltünk tárgyi problémámról, melyhez előkotortam a régi tájékoztatóimat és elláttam az Ön által mondott kívánatos átfesthetőségi idők szerinti széljegyzetekkel.

A TAR2 tájékoztató két táblázatot tartalmaz, ha jól gondolom, egymás folytatásai és akkor ebből derül ki az, hogy az algagátlót a Tar2 kézszáraz állapotát követően ( éppen a táblázat mutatja, hogy melyik hőfoktartamhoz, melyik átvonási idő tartozik, vagyis minimum kivárás és a maximális idő, amin belül az algagátlóknak fel kell kerülnie a felületre. ) azonnal fel kell vinni, majd a többi algagátló rétegre vonatkozhat a VC17m EXTRA táblázata? ( Igen a VC 17M dobozán az önmagával átvonhatóság szerepel, valamint a minimális idő amíg vízbe mehet ) Ha igen, akkor erre érdemes lenne a leírásban szövegesen is utalni. ( A termékismertetők, amik a www.yachtpaint.com oldalon fellelhetők, magyar nyelvű anyagok ezek adnak részletes felvilágisítást. De igaz, hogy semmi sem tökéletes)

Sajnos a weblapjukon a TAR2-ről egyáltalán nincs leírás mint említettem.
A Watertite-l való pontszerű javítási felület technológilag igényel-e TAR2-s fedőfestést, vagy azonnal algagátlózható? A leírás sajnos itt sem egyértelmű számomra. Az algagátlók alatt minden esetben speciális alapozók vannak. Értelemszerű, hogy a Waterate-al javított felületre is alapozó kell az algagátló alá.
Sürgős válaszát lehetőleg ma várnám.
Köszönettel,
László


Kedves Csaba!
érdeklődnék, tárgyi témában, mert az algagátló dobozon semilyen dátum nem szerepel, ahogy a Tar2-n sem.
Honnan lehetne megtudni a festékek gyártási idejét külső címkézések alapján?
Sajnálatos módon nem tudtam vízrerakni a hajómat 2015 óta, most viszont vízreraknám a szezon maradék hónapjaira. Viszont a tárgyi algagátlót, ami bontatlan, 2014-ben vettem, de van még régebbről is (utóbbi bontott,de nem bekevert), mindegyik lötyögős állagú.
Segítséget kérnék abban, hogyan dönthetı el az állag alapján, hogy hatásos-e a festék.
Miután idén max.2 hónapot lesz vizen a hajóm, az érdekelne, hogy jövőre hatásos marad-e még a mostanában felkenendő 2 réteg algagátló, vagy ha szárazra kerül a hajó, akkor az algagátló elveszti a hatását?
A termékpalettájukon megjelent a Micron Extra Eu, ami az értékelések alapján jobb, mint a korábban csúcsszuperként reklámozott VC17m EXTRAT Rá lehet- e kenni utóbbira a Micron Extrát, vagy el kell előtte távolítani a VC-t és akkor azt miképpen? Javallatuk a vizes csiszolás, de a hajóm alja lapos, még az oldalán is nehézkes és veszélyes lenne a vizes csiszolás 220V-s géppel.

László
30-……..

Kedves László !
Az algagátlók dobozain szerepel egy nyomtatott sorszám, ami egyfajta belső kód. Ezek a szmok adnak információt a gyártási időre. A gyártói felhasználhatósági javaslat 2 év a gyártást követően. A tapasztalat azonban más. A csomagolások sértetlensége esetén mivel oldószeres termékekről beszélünk, szinte korlátlan a felhasználhatóság, hisz csak akkor kerül a termék aktív helyzetbe, ha bekeverték és felkenték a felületre.
Az átvonhatóság szabályai a meghatározók a mi esetünkben. Ha már ilyen régen került utoljára bevonva, Tar 2-vel akkor, azt fel kell csiszolni 320-280-as papírral, portalanítani és újra átvonni 1 rtg. Tar2-vel, majd az ·átvonási idő betartását követően ( ez egy táblázat formájában olvasható a Tar2 dobozáról, ahol különbség van a Vc 17M és a VC Offshor átvonása között ) az algagtlóval át kell vonni. Az első alkalommal mindig 2 rtg. algagátlót rakunk fel. 1 rtg. algagátló 6-8 hónapra ad védelmet, így ha csak két hónapot tartja vízen, akkor jövőre átvonás nélkül is vízre rakhatja.
A Micron Extra EU algagátló egy 12 hónapos, algagótló, amit a folyamatosan vízen tartott hajókhoz alkalmaznak. A jobbnak titulát minısőtés erre a hosszabb élettartamra utal. Ha erre szeretne váltani, akkor a felcsiszolt Tar2-re egy réteg Gelshield 200 alapozót kell felvinni Ès az átvonási intervallumok alapján már mehet rá a Micron Extra. A működési elve azonos a VC 17M Extrával.
Ha további kérdése van, kérem jelezze felém.
Üdvözlettel
Rick Csaba


SUGO 450 ozmózis probléma

Jó estét! Tavaly ősszel vásároltam egy több mint tíz éves Sugo 450-es
csónakot. Itthon derült ki, hogy fenekén apró kicsi dudorok vannak, aminek
akkor nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. Nem algagátlóztam, a
szezont végig pecáztam belőle a Tiszán. Nemrég kivettem a
vízről, letakarítottam és a pici dudorok egy része nagyobbá vált, ujjnyomás
hatására víz távozott belőle. Utánanéztem a net-en a dolognak, ozmózis”jött
ki”. Érdeklődöm, hogy lecsiszolással, utána valamilyen alapozóval vagy más
szerrel megszüntethető az ozmózis? Segítségüket, tanácsaikat előre
köszönöm: Mihály, Szeged
Kedves Mihály!
A javítás módja egyszerű. Ha megcsiszolta a vízvonal alatti felületet, akkor
a dudorok kilyukadnak és a víz, ami a hólyagokban van eltávozik. Megfelelő
idő után a felület kiszárad. Telefonban említette, hogy tavasszal folytatná
a munkát. Ez elég idő arra, hogy kiszáradjon. Ezek után epoxi alapozóval
kell legalább 4 rtg.-ben átvonni, majd utána két réteg algagátlóval. Én
alapozónak a Gelshield 200-at javasolnám, algagátlónak a Trilux 33-at. Ez
egy kemény algagátló, ami motoros hajókra való. A rétegelések átvonhatósága
a dobozokon lévő leragasztott címkékből olvasható. A minimum időket ki kell
várni és a maximum időkön belül kell az átvonásokat elkészíteni, akkor
minden jól sikerül. A kiadósság mindkét termék esetén 6.5 m2 / 750 ml.
Üdvözlettel
Rick Csaba

Sokan ismerik Merlint aki a „Túrázoknak Ajánlott” hozzászólásokat jelenteti meg.
Ő, Gelencsér György aki szenvedélyes, Balaton imádó és én nagyon kedvelem. Szókimondó, kritikus és nyitott szemmel járja a vizet.

A RHEA kapitányai elhatározták, hogy tavasszal a gélig csiszoljuk a hajó fenekét, eltávolítva az idáig felkent alga gátló rétegeket. Adott tehát a kérés, miszerint adjál nekünk valami fehér színű, Balatonra megfelelő terméket, ami működik is olyan szinten, hogy a szezon során ne kelljen három – négy alkalommal végig sikatolni a teknőt ahhoz, hogy legalább valamennyire szakállmentes maradjon a víz alatti felület.
Drága Gyurikám !
Nagyon szívesen teszek eleget a kérésednek. Ha lecsiszoltátok a hajófeneket maradéktalanul és nincsen vele más tennivaló, mint az algagátlást felfrissíteni, akkor egyszerű a dolog. Ha nincsenek ozmózisra, vagy annak hagyatékára utaló nyomok, amik lehetnek hosszanti repedések, pókhálós vonalak, akkor a csiszolást követően a felületet portalanítani kell és legalább 4 rtg. epoxis alapozóval alapozni, majd algagátlózni. Az alapozáshoz Gelshield 200-at kellene használni az átvonási idők betartásával, majd ezután egy erősebb tapadással bíró algagátlóval átvonni egy rétegben ( Uno 250 ), és utána 2 rtg. olcsóbb ( Boatgurd ), de ugyanakkor jól működő algagátlót felvinni a felületre. Az olcsóbbságnak csak annyi az ára, hogy ezt az év ismétléskor mindig át kell csiszolni, míg az Uno 250-et nem, csak a magasnyomással lemosni. Így én ennek megfelelően állítottam össze az anyagigényt.
Alapozás Gelshield 200 , 3 x 2,5 liter ( ebből 1 szürke, 2 zöld )
Algagátlózás 1 rtg Uno 250 algagátlóval 2 x 750 ml
2 rtg Boaguard algagátló 1 x 2.5 lit
Mivel nekünk van egy megállapodásunk a Porthole-al ez Neked nem kerül semmibe mivel az ellenérték a minden évben felhasználásra kerülő termékek kompenzációja.
Ha bővebb információra van szükséged, kérlek jelezd felém. Ha a termékfelhaszálhatóságra van szükséged a yachtpaint.com weboldalon a magyar trikolorra kattintva, majd a termékbeírásra, minden megtalálsz. Ha nem, kérlek hívj.
Barátsággal és üdvözlettel
Rick Csaba

Előre is köszönöm segítségedet. A Boat Show kiállításon át is tudnám venni, ha lehetséges.
Üdvözlettel: Gyuri!


PORTHOLE.HU

Gelencsér György (Merlin)
Tudósító – Szerkesztő
+36 30 2506351


LAURA II.

30 éves Regina hajóm (LAURA II.) erősen ozmózisos. Mit javasol, milyen
anyagot ill. technológiát alkalmazzak rá? Nem találtam a honlapon a
Gelshield-et a speciális anyagok között, megszűnt, vagy más van/lesz
helyette?

Kedves Ákos!
Ha ozmózisos a hajó, akkor az első feladat a meghólyagosodott, repedezett
gél eltávolítása. Ez történhet lecsiszolással, aminek hátránya, hogy a
csiszolati por beleég a felület apró krátereibe és ezáltal a tapadás erősen
csökken. Én már több esetben megkíséreltem magasnyomásos vízzel vagy
nagynyomású levegővel, de sajnos nem volt tökéletes. Az igazi megoldás a gél
marása speciális marógéppel. Ez egy hatékony és minden tekintetben megfelelő
eredménnyel jár. Ha ez meg van, akkor meg kell mérni a gél réteg
nedvességtartalmát, ami eldönti a továbbiakat. Ha nedves, akkor várni kell
és csak később lehet elkezdeni a rétegelést, erre alkalmas epoxi anyagokkal.
Az optimális nedvességtartam 12-15 % maximum. A nedvesség mérésére az
ultrahangos nedvességmérők a legalkalmasabbak. Ha minden optimális, akkor 1
rtg. Gelshield Plus-t kell felvinni a felületre (ez oldószermentes epoxi
)majd ezt követően a krátereket és más felületi egyenetlenségeket
kitapaszolni (erre is epoxi gittet kell használni ez a Watertate tapasz),
ha ez meg van, akkor a becsiszolást követően újabb réteg Gelshield Plus
alapozó és ezután jön a döntés. A további rétegeket aszerint kell
megválasztani, hogy milyen algagátlót akar használni a jövőben. Ha a
teflonos VC 17M Extra algagátlót választja, akkor VC Tar2 a további alapozó
4 rtg.-ben, ha nem, hanem az International hagyományos algagátlói közül
választ (Cruiser, Micron) akkor a Gelshield 200 lesz 4b rtg.-ben a
folytatás. Ha ez meg van akkor 2 rtg. algagátlót kell felvinnie, majd a
következő években ismételni de már csak 1 réteggel. Ha a hajót folyamatosan
vízen tartja a rétegszám növelésével ez megoldható.
A nevek változnak, ami elsősorban a számítástechnikai nyilvántartások
kezelésére teszi alkalmassá a termékeket, de a belbecs változatlan. Ezért
lett a Gelshield-ből Gelshield Plus.
Ha további kérdései vannak szívesen válaszolok. Gélmarást mi is vállalunk.
Üdvözlettel
Rick Csaba


Jó napot kívánok!!
Érdeklődni szeretnék! Van egy műanyag Omegaplast csonakom Shark 460! Múlt évben Primocorn lett alapozonak felkenve az aljára és boatguard algagtlo!!! Minden oké és jó volt vele meg voltam vele elégedve! Annyi a kérdésem hogy szeretnék rá Gelshield alapozót és ozmózis védőt rakni rá! Le kell szednem róla a Primocorn réteget?? Mert a Boatguard az lekopott hisz kopó algagtlo!! Hogy kell a. felületet elokeszitenem hogy tartós maradjon és hány réteget kenjek rá a Gelshieldbol???
Várom válaszát! Köszönöm!!
Csaba Dunaújváros!!

Kedves Csaba!
Én nagyon meggondolnám, hogy egy beázós csónakra rakjak ozmózis védelmet. A dupla fenék mindig tart vizet és ezek a hajók belül a zárt térben nincsenek levédve Topcoat-al.
A laminátumok nem csak alulról, de felülről is kaphatnak vizet, ami kedvez az ozmózis kialakulásához. Ha mégis úgy dönt, hogy ezzel a megoldással kezeli a hajófeneket, akkor a meglévő rétegeket maradéktalanul el kell távolítani. A tisztára csiszolt hajófenékre minimum 5 rtg. Gelshield 200-at majd arra 2 rtg. algagátlót kell tenni.
Üdvözlettel
Rick Csaba


Kielboot felújítási kérdések

Tisztelt Rick Csaba !
Egy régi palánkos kiel fahajót szeretnék felújítani. A fa állapota jó, de a
palánkok között a víz beszivárog. Rugalmas festékanyagot szeretnék. Alapos
lecsiszolás után, ami a meglévő hézagokat is tömítené.
Válaszát remélve: Tóni

Kedves Tóni !
Olyan festék, amire Ön gondol, nekünk nincs, de azt hiszem, másoknak sincs. A
palánkok réseit régin és ma is kitömítik gittekkel és így érik el a
vízzárást. Ha alaposan kitisztított a palánkok közötti hézagot, akkor kívül
is és belül is ki kell gittelni. Azért kell epoxi gittet használni, mert az
jól tapad a fához és így rugalmas kapcsolatot képez a palánkok között. Az
így kialakított vonalakat be kell csiszolni. Gondolom, színtelen lakkot kíván
használni, ehhez a Schoner lakkunkat javasolnám minimum 8 rétegben. Az
egységes szín miatt a lakkozás előtt célszerű az egész felcsiszolt felületet
mahagóni páccal átvonni. A belső felületet hasonlóképpen, de minimum 6 réteg
lakkal kell ellátni. Ezeknél a kielboatoknál gondot szokott okozni a korábbi
lakkrétegek eltávolítása. Ezt célszerű 2 rész trisó és 1 rész oltott mész
keverékével leoldani és lespaklizni, majd jöhet a becsiszolás.
Ha további kérdései vannak, kérem, jelentkezzen.
Üdvözlettel
Rick Csaba
30-94 72 454

Kedves Csaba !
Nagyon szépen köszönöm a válaszát, különösen a lakkréteg eltávolítására vonatkozó tanácsot.
Sajnos a hallásom nagyon rossz, ezért nehezen tudom a telefont használni.

Klepper vitorlás-kajak

Elnézését kérem, hol levelemmel a szabadságán zavarom, de remélem, a segítségemre tud lenni.
A Milésinél adták az ötletet, hogy Ön esetleg tud segíteni nekem.
Tavaly vásároltam egy 1960-as Klepper vitorlás kajakot, amit nagyon megszerettem és szeretném még sokáig használni. A fa részei gondozásra szorulnak, egy lapátot és néhány elemet megtisztítottam a régi lakktól és Hidrostop plusz olajjal kezeltem. A használat során úgy tűnik, kevésbé ellenálló a felületi sérülésekkel szemben, mint a lakk, illetve mivel eredetileg lakkozták a hajót, elbizonytalanodtam, hogy a többi részét lakkozzam, vagy olajozzam. A Milesiben vettem lakkot is, de mivel a szerelvényeket nem szeretném/tudom eltávolítani a fáról, megin tcsak elbizonytalanodtam, nem-e az olaj a jobb megoldás. Közben újra olajoztam a tavaly kezelt darabokat és nagyon szépek lettek. A lakk elfedné a csavarokat, az olaj pedig befolyhat olyan helyekre, ahol a lakk felülete amúgy is megszakad, tehát elvileg víz folyhat alá, ha jól gondolom.
Tehát a tanácsát kérném: hosszútávon, ha a szerelvényeket nem távolítom el, az olaj, vagy a lakk a jobb megoldás?
Mellékeltem pár képet a hajóról és a darabjairól.
Nagyon köszönöm, ha időt szakít rám (és hajómra),

Kedves Gábor!
A 60-as években még nem ilyen lakkokat használtak, mint manapság. Akkor olajokban oldódó természetes gyanták voltak a meghatározók. Ma már az un. olajfestéket nem is lehet vásárolni. Az olajozás nagyon jó dolog, de ez nem nyújt védelmet a fa felületének, mivel beivódik és lassan elpárolog. A fotókat nézve a rétegelt faszerkezetek olajos átitatást nem igazán igényelnek, hisz a rétegragasztáskor a ragasztó anyag beivódik a vékony falemezbe, ezzel az impregnálja. A fő probléma a külső felület védelme. Sajnos az olajozással meggátolta, hogy a ma használatos lakkokat alkalmazni lehessen, ezek ma már „műanyagok”, hogy ezzel a gyűjtőnévvel illessem őket. Az International termékei kifejezetten hajószerkezetek védelmére vannak kifejlesztve. A termékek közül Önnek az egyedül használható lakk a Woodskin lakkolaj. Ez egy nem zárt szerkezetű anyag, ami vízlepergető tulajdonsággal bíró bevonat. A felületet lezárja, olaj anyaga beivódik, majd egy kifelé zárt réteget képez. A felület nem töltődik fel úgy, mint a csillogó, magas fényű lakkoknál, hanem megtartja a fa raszterét, ugyanakkor zárja a felületet. Ezért is találó az elnevezése, mert valóban ez a fa bőre. Rugalmas záró réteg. Olyan helyeken, ami erős koptatásnak van kitéve, kevésbé használatos. Az Ön céljainak viszont maradéktalanul megfelel. Az, hogy közvetlen olajozás után használható-e, nem tudom, hisz az olajok eltérő alapanyagúak, különösen a ma használatosak. Én azt gondolom, egy próbát megér a dolog, így is. Ezt az anyagot hígítás nélkül, általában 3 rétegben szokás használni.
Üdvözlettel
Rick Csaba

Egy k-maxxi ozmózis javításáról lenne szó.

A hajó víz alatti négyzetmétere 9,5 m2

Az ozmózis javításokról elég sokat be3széltünk telefonban, így most a javításra vonatkozóan válaszolnék. Az első és legfontosabb feladat a vízvonal alatti gélréteg maradéktalan eltávolítása. Ezt követően a portalanítás, mivel csak abban az esetben biztosítható a javításra szánt anyagok tapadása, ha a felület alkalmas erre. A poros felületre nem tapadnak az anyagok, márpedig ez a fontos, hisz az utólagos anyagfelhordásnál már nem épülnek egybe az alkotóelemek, csupán tapadás van közöttük. Ha e megvan, akkor első feladat az oldószermentes epoxi alapozó felvitele, ezt Gelshield Plus-nak hívják. A kiszerelési egysége 2.25 liter, ami 15 m2-nyi felületre elegendő. A doboz mennyiségét kettéosztva célszerű ebből 2rtg.-et felvinni. Ehhez rövidszőrű vegyszerálló plüshengert használunk. A megfelelő átvonási időket a dobozokon található táblázat tartalmazza. Itt hőfoktól függően vannak a minimum és a maximum idők megadva. Ezen belül kell a rétegeket képezni. A Gelshield Plus 2 rtg-e után további 4 rtg Gelshield 200 alapozó következik, majd 2 rtg. Trilux 33 algagátló. Ezek mindegyike azonos festőszerszámmal ( rövidszőrű tedy ) hordható fel. Amennyiben betartja az átvonási intervallumoknál megadott minimális kivárási időt és még a maximum időn belül végzi el a munkát, nincs szükség közbülső csiszolásra.
A szükséges anyagmennyiség:
Gelshield Plus 1 x 2.25 lit:
Gelshield 200 2 x 2.5 lit
Trilux 33 algagátló 1 x 2.5 lit

Csak úgy általában….. a hajó típusa nem derült ki.

Vásároltam egy használt vitorlást, amit szeretnék felújítani az Önök termékeit használva. A következőkben kérném tanácsukat!

Vízvonal alatti rész:
Szeretnék ozmózis elleni védelmet kialakítani Gelshield 200 használatával!
Helyenként a laminát látszik, helyenként az alapozó és az algagátló!
Mi a teendő, és a helyes sorrend a megfelelő rétegrend kialakítására?

Vízvonal feletti rész:
A hajót korábban átfestették, de csúnya és szeretném újra festeni!
Gelcoat-ot szeretnék használni az új szín kialakítására! Meddig kell vissza csiszolnom a hajótestet? Kell alapozni?

Alsó és felső héj találkozása:
A két réteg illesztésénél hézag van, amit az előző tulaj szilóval töltött ki… ezt szeretném eltávolítani! Az így hátramaradó mélyedés kb. 6-8 mm mély… ennek a kitöltésére tudnak pasztát ajánlani?

Tőkesúly:
Felületi rozsda alakult ki rajta, eltávolítás után mivel kezeljem a fémet?

Segítségüket előre is köszönöm!

Kedves Attila !

Vízvonal alatti rész:
Szeretnék ozmózis elleni védelmet kialakítani Gelshield 200 használatával!
Helyenként a laminát látszik, helyenként az alapozó és az algagátló!.
Mi a teendő, és a helyes sorrend a megfelelő rétegrend kialakítására?
Ha már néhány helyen látszik a laminát, akkor az ozmózisvédelem önmagában nem megoldás. Ebben az esetben a hajófenék teljes gélrétegét el kell távolítani, majd jól záró epoxirendszerrel lezárni és algagátlózni. Az újraépítésnek két módja van, az egyik a fenékfelület átlaminálása 2 x 300 gr szövettel és utána algagátlás, a másik a csak epoxis rétegek felvitele. Gélréteg újraépítésére poliéster gyantával nincs értelme. A laminálást műhelykörülmények között kell csinálni, a másikat lehet a kikötőben vagy szabad ég alatt. Lényeg, hogy legalább 500 micronos réteg épüljön fel
Vízvonal feletti rész:
A hajót korábban átfestették, de csúny… szeretném újra festeni!
Gelcoat-ot szeretnék használni az új szín kialakítására! Meddig kell vissza csiszolnom a hajótestet? Kell alapozni?
A poliészter gélréteg visszaépítésének nem sok értelme van, mert az hamarosan újra tönkre megy, hisz az csak egy merev és rugalmatlan réteget eredményez. A hajófestékeket éppen erre a célra fejlesztették ki és láthatóan jól is működnek. Amit tenni kell. Meg kell bizonyosodni arról, hogy az átfestés 1 vagy 2 komponensű volt-e. Ezt a 2-koponensű festékek hígítójával lehet ellenőrizni úgy, hogy egy hígítóval átitatott rongyot a felületre ragasztunk lefedve, és órákkal később ellenőrizzük. Ha felmarta, akkor az átfestés 1 komponensű volt és akkor azt maradéktalanul el kell távolítani, ha nem, akkor egy alapos átcsiszolás után már fedhető. Ha így van, akkor 2 rtg. fedőfesték és utána 2 rtg. színes zárófesték.
Alsó és felső héj találkozása:
A két réteg illesztésénél hézag van, amit az előző tulaj szilóval töltött ki… ezt szeretném eltávolítani! Az így hátramaradó mélyedés kb. 6-8 mm mély… ennek a kitöltésére tudnak pasztát ajánlani?
Erre a célra a Sika ad megfelelő anyagokat. De ami a fontos. Ha az silikonos tömítő volt, akkor az eltávolítás után a rést alaposan ki kell csiszolni. Oldószert vagy bármi ilyesmit nem szabad használni. Az autófényezők használnak egy silistop adalékot, de az acryl anyagokhoz jó.
Tőkesúly:
Felületi rozsda alakult ki rajta, eltávolítás után mivel kezeljem a fémet?
A felületet alaposan le kell tisztítani, ami jól csak homokszórással lehetséges. A különböző drótkefés és csiszolós próbálkozások nem vezetnek eredményre. A fémtiszta felületet epoxi alapozóval kell ellátni, olyannal ami a használatos algagátlóhoz passzol.

Evezős csónak felújítása

Egy evezős csónak renoválásával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Egy laposított aljú, kerekített oldalú, sima felületű üvegszálas műanyag csónak lenne az alany. Sajnos már nincs pontos információm, hogy epoxi vagy poliészter gyantával készült. A csónakot szeretném újrafesteni (jelenleg zöld színű, szeretnék ennél maradni) házi körülmények között, ecsettel vagy hengerrel. Ezen felül van néhány kisméretű sérülés (“kavicsfelverődés” méretű kis lepattogzások) ezeket is szeretném eltüntetni. A csónak szélén körbe fa lécek is voltak, melyeket pótolnom kell, ugyanis már javíthatatlanná váltak. Ezeket a faelemeket is szeretném lekezelni.
A fenti munkálatokhoz kapcsolódóan szeretnék tanácsot kérni.
Köszönöm előre is a segítségét!

Kedves Máté!
Egészen biztos, hogy a csónak poliészter laminátból készült, epoxiból megfizethetetlen lenne. A felújításhoz én mindenképpen 1-komponewnsű anyagokat javasolnék, ezek könnyen kezelhetők. A felújítás első lépése a felület teljes leveretezése ( dörzsléc eltávolítás, evezővilla tartók kiépítése, vonószemek, kikötőkarikák stb ) annak érdekébe, hogy tökéletes legyen a festés. Kimaszkolás nem jó és nem szép. Kicsivel több munka, de megéri. Ezután a teljes felületet be kell csiszolni 240-300 as papírral, majd portalanítani. Ez vízzel történik, semmilyen vegyszert nem szabad használni. A víz gyorsan leszárad és kezdődhet a festés. Először kap egy réteg alapozót ( Pre-Kote ). Ezután jöhet a gittelés és javítás. Ha ez elkészült a gitteléseket be kell csiszolni. Ha beroskadtak, akkor a csiszolás után újra lehet gittelni. Én mindig egy kicsit plusszosra csinálom, így a beroskadáűs elkerülhető. A festékboltokban használatos poliészter gittet kell megvenni. Ha becsiszolódott és szép a felület, akkor egy újabb réteg Pre-Kote fedőfesték, és utána 2 rtg. záró lakk, ami természetesen lehet zöld szín. Az így elért rétegvastagság már jó. A vízvonal alatti részt a becsiszolás után ki kell jelölni és ha kész a festés, utána átmaszkolni és a víz alatti részt 2 rtg. Primocpon alapozóval átgurítani, majd erre 2 rtg. Boatguard algagátlót tenni. Mehetnek vissza a veretek és a dörzsléc.
Csak egy jó tanács. A csavarok és a lyukak helyét én ki szoktam gittelni, de csak vékonyan. Így festés közben a lyukaknál nem folyik meg a festés. Festőszerszámként szivacshengert használunk ( vegyszerálló, lekerekített végűt ) és minden réteg után újat veszek elő, nincs értelme spórolni vele. A festékek konzisztenciája már a felhasználásra van keverve, így hígítani nem kell, de azért érdemes egy kevés hígítót venni. A vízvonal alatti részeknél rövidszőrű plüsshengereket használunk.
A fából készülő dörzslécnek azt a felét is lakkozni kell, ami a csónak felülete felöl van, legalább 2 rtg. lakkal. Ehhez az Original lakk a megfelelő. Lakkból minimum 6 réteg kell.
Ha van további kérdése, szívesen válaszolok.
Üdvözlettel
Rick Csaba

Kedves Csaba!

Utoljára novemberben találkoztunk – Schafer Elemér társaságában – Balatonföldváron ahol megvizsgáltad D 28-as hajóm műanyag testét. Most tengeri alumínium hajóm festésének javítására (pontszerű) kérek tőled szaktanácsot. A hajó négy éves és egyre inkább jelenkeznek rajta festék felhólyagosodások. Csatoltam a hajógyár által megadott eredeti festési rétegrend és anyagok listáját. Kérlek tájékoztass, hogy az ott megadott anyagok beszerezhetőek-e Magyarországon vagy azok helyettesíthetők-e más általad javasolt festékekkel (kisebb doboz,kiszerelés előny!), illetve javításnál milyen rétegrendet tartanál megfelelőnek. Ha a javítási technológiáról is írnál pár sort azt nagyon megköszönném ugyanis teljesen járatlan vagyok alumínium festés ügyben.
Előre is köszönöm segítségedet.

Üdvözlettel: Péter 20/……

Kedves Péter!
Az anyagok beszerzésének rajtunk keresztül nincs akadálya, mi vagyunk a forgalmazói Magyarországon AWlGrip termékeknek. A kiszerelések tekintetében sajnos el kell fogadni a nagyobb, gallonos vagy ½ gallonos kiszereléseket, mivel ezek a termékek főleg műhelyek felhasználására készülnek. Ahhoz, hogy alternatívát tudjak ajánlani, néhány dolgot tudnom kellene. Hol jelentkeznek ezek a hólyagosodások. Ezek alatt a hólyagok alatt csak felgázosodás található, vagy egyfajta porszerű anyag. Mekkorák a hólyagok, mekkora felületen jelentkeznek. Milyen módon kerülne javításra, a kiemelés után ( ha vízvonalon van)vagy a vízen, illetve saját kivitelezésben vagy iparos által. Ha ezekre választ kapok, tudok válaszolni a feltett kérdésre.
Békés, boldog újesztendőt kívánva
Rick Csaba

Szervusz Csaba!

Köszönöm a gyors választ. Valamennyi kérdésedre sajnos most azonnal nem tudok válaszolni. Amit tudok: a hólyagosodások vízvonal felett, jellemzően a fedélzeten jelentkeznek. A javítás saját kivitelezésben pontszerűen vagy kisebb max. tenyérnyi felületen (további felhólyagosodás megelőzése érdekében) vízen történne. Felgázosodás, porszerű anyag vonatkozásában február végén tudok nyilatkozni, amikor lemegyek a tengerhez a hajóra és feltárok egy-két felhólyagosodást. Akkor fényképeket is fogok készíteni. Addig is köszönöm segítségedet, február végén jelentkezem.
Boldog, békés új évet kívánok: R.P.

Egy tanulságos felületszámítással kapcsolatos levélváltás

Ez egy Bayliner 175 típusú hajó amit főleg a Dunán használunk de le szoktuk húzni az Adriára is 2-3 hétre.
Az algagátlót frissíteni kell de nem tudom milyen volt előtte használva. Legalább 3-4 éve nem volt kezelve algagátlóval. Hozzám tavalyelőtt augusztusban került a hajó. Vízről vettük, mikor kirántottuk, hogy áthozzuk hozzánk cudar algás volt az alja. Ezt, ahogy tudtuk letakarítottuk. Ezután talán egy hónapot használtuk. Tavaly semmilyen kezelés nélkül (csak takarítva lett miután kivettük) vízre tettük valamikor május végén és október elején ismét kivettük. E közben 3 hetet lenn volt az Adrián is. Most eljött az ideje , hogy egy kicsit rendbe hozzuk.
Mellékeltem képeket miért van szükség a gittre. Ezek a sérülések kb 1 mm mély és 1mm-10 mm szélességű kipattogzások. Nem tudom ezek mitől keletkeztek, de gondolom, ezeket ki kell gittelni.
Segítségét előre is köszönöm.
Üdv, Károly

Kedves Károly!
A képeket elnézve azt gondolom, a legcélszerűbb az lenne, ha a meglévő rétegeket teljes mértékben eltávolítaná csiszolással, lejutva a gél rétegig. Ezt követően 1 rtg. Gelshield 200 oldószeres epoxi alapozóval átvonni és utána kigittelni epoxi gittel ( Watertate ) a sérüléseket, majd ezek becsiszolását követően további 3 rtg. Gelshield 200 és utána 2 rtg. Trilux 33 algagátló lezárás. Lényeges, hogy a gittelés az első réteg Gelshield 200 után történjen, mert vélhetően még további lepattogzások is előkerülnek majd a csiszoláskor.
Üdvözlettel
Rick Csaba

Kedves Csaba!
Igen minden kép gondoltam is lecsiszolni a kipattogzásokat, meg mindazt ami le akar jönni. Akkor szükségem lenne Gelshield 200 oldószeres epoxi alapozóra valamint epoxi gittre ( Watertate ) meg Trilux 33 algagátlóra.
Mi milyen kiszerelésben kapható? Valamint mi mennyibe kerülne? Meg kb. miből mennyire lenne szükség?
Üdv. Károly

Kedves Károly!
Ahhoz, hogy kiszámítsuk a szükséges anyagmennyiséget, szükséges lenne a felületnagyságra.
Üdvözlettel
Rick Csaba

5.5 méter hosszú, 1,9 m széles az alja és kb 10-15 centi a merülése.
A szűküléseket leszámolva kb 7-8 m2 az alja

Kedves Károly!
Pontosítok. A Bayliner 17 hajó vízvonal hossz 5.3 m a szélesség 2.11 és a merülés 0.45, amiből következik, hogy a vízvonal alatti felület nagysága 13.7 m2.
Üdvözlettel:Rick Csaba

BAVARIA 32 vízvonal alatti felület rendbetétele.

Ismételten szakmai tanácsára lenne szükségem.
Bavaria 32 hajó aljának rendbetételébe kezdtem bele. Sok éves rétegződött algagátló réteg első körben lekaparásra került. Pár (jó pár) apró hibát kis egyenes köszörűvel kivájtam. volt egy két olyan hólyag, amelyből ozmózisos nedvesség jött.
Következő lépésben gélcoatig visszacsiszolom a testet, hagyom tavaszig…
Tavasszal Watertite-vel tapaszolnám. Ha jól értelmezem a festő abc-t, akkor általam korábban használt Gelshield 200 azért nem alkalmas, mert fémfelületre nem vihető fel. Bavarianak a tőkesúlya fémből van. helyette a VC Tar2 lenne az ideális? Ami azt eredményezi, hogy a jövőben a VC algagátlót tudom csak használni? Az járható út, hogy hajótest megkapja a Gelshild-et a tőkesúlyt csiszolás után alapozóval (Primocon) kezeljük és ezután Micron/Cruiser algagátlót kaphat, vagy maradjak a VC vonalán?
segítségét előre is köszönöm
üdvözlettel:
Tamás

Kedves Tamás!
Pánikra semmi ok. Mindig az algagátló dönti el, hogy milyen alapozóval kell megoldani a hajófenék lezárását. Lehet, hogy a Festő ÁBC félreérthető, de a lényeg, hogy a Gelshield 200 éppen olyan alkalmas a vízmentes zárásra, Mint a Tar2. A VCTar2 epoxi alapozó a VC-rendszerek algagátlóihoz tartozik, a Geklshield 200 nem ebbe a körbe tartozó algagátlókhoz. Ezek lehetnek Cruiser, Micron, vagy a kemények közül a Trilux 33 vagy az Ultra. Ezek az epoxi alapozók jól tapadnak a fémekre.
De némi jó tanács. Ha lecsiszolta a hajófeneket és kimélyítette a hólyaghelyeket, akkor a portalanítást követően az egész felület kapjon 1 rtg. Gelshield 200 alapozót. Ezután lehet Watertate-al kijavítani, majd becsiszolni a javításokat. Ezt követően kapjon még 3 rtg. Gelshield 200-at és utána a 2 rtg. algagátló. A Primocon algagátlók alá használatos alapozó, amikor nem akarunk vízszigetelést csinálni. Ezt azt alapozót használják az evezős csónakokra, meg minden olyan hajóra aminél nem lényeges az ozmózis elleni védelem.
Ha bármilyen kérdés merül fel, kérem keressen.
Üdvözlettel
Rick Csaba

Kedves Csaba,

köszönöm a gyors és kielégítő válaszát. egy kérdésem merült fel. írta, hogy 3rtg gelshield200-at kenjek fel. ez elég a megfelelő ozmózis védelemhez? Megint csak a festő abc-re hivatkozva, ott 5rtg-et javasol.
szép napot, üdvözlettel
Jaksa Tamás

Kedves Tamás!
Maga az ozmózis betegség, a hajók -7 éves korára lezajlik. Ha már új korában védelmet kapott, akkor ez a károsítás kisebb mértékű. Éppen ezért egy ilyen fenékfelújítást követően már nem szükséges a védelmen gondolkodni, csupán egy megfelelő szigetelőréteg alapozásra van szükség. Ha még nem kerülte el a kritikus időszakot, akkor természetesen szükséges az réteg. Levelében sok éves rétegződést említett, ezért gondoltam a kevesebbre. Persze a több csak jobb lehet.
Üdvözlettel
Rick Csaba

Quintett hajó fenékfelújítása

A hajót megnéztem. Örömmel tapasztaltam, hogy a hajófenék jó állapotban van. Ez azért is fontos volt a számomra, mert a hajófeneket 2005-ben mi újítottuk fel. Lemartuk a gélréteget és fellamináltuk 2 rtg. 300 gr-os szövettel, majd erre epoxi alapozó és VC 17M Extra algagátló került fel. A későbbi használatban az új tulajdonosai egy más típusú algagátlóval kezelték és a vízvonalát ahogy láttam, alapozás nélkül feljebb emelték Ez a felemelt réteg aláázott és hólyagosodott meg. Az általános állapotot tekintve időszerű lenne ezt a kék algagátló réteget levenni róla és újraindítani az algagátlást. Mivel az eltávolítás csak csiszolással lehetséges, ezért a mostani vonalat meg kell tartani. Az alapozást követően minimum 2 rtg. algagátlóval kell ellátni és utána évente már csak az algagátlást kell pótolni. Én javasolnám az újbóli VC 17M Extra algagátló használatát. A kikötőben kiemelt hajókon jól látszik, hogy az így elkészült védelmek minden igényt kielégítenek, ha megfelelő rétegvastagságban került fel, akkor láthatóan tartósak is. Mivel egy önkopó algagátlóról beszélünk, nagyon fontos, hogy az előírt rétegvastagságban hordják fel, elkerülendő a szezonon belüli átkopást. Ezeknek a hajóknak a fenékfelülete 21 m2, ami azt jelenti, hogy egy rtg-hez 2 liter VC 17M Extra algagátlóra van szükség. Van olyan hajó, amelyiket 12 éve minden tavasszal ellátunk a rétegfrissítéssel és még ma sem láthatók levedlések, vagy bármilyen kényszer az újraépítésre. Ez egy un. vékonyrendszerű algagátló, ami korszerű és tartós védelmet nyújt. Az újbóli rétegfelhordás előtt nincs szükség csiszolásra, mivel a felázott réteget a magasnyomású mosó leválasztja a felületről és a száradás után tökéletesen alkalmas az új réteg fogadására. Ezzel az International termékei tetemes munkától és költségtől kímélik meg a felhasználókat a konkurens termékekkel szemben.
Amennyiben további kérdései lennének, szívesen állok rendelkezésre.
Üdvözlettel
Rick Csaba

A mostani karbantartásnál feltünt, hogy a vitorlás alján ahol az aluminiumot illesztették (vagy átlapolták) egy- két helyen a festék kicsi felületen felpúposodott (tavaly is voltak iyen problémáink, azokat javítottuk és a javításoknak kb 10-20% puposodott fel idénre megint). Ilyen esetben a csiszolás után mit tud ajánlani,vagy megint kezeljük le a szokásos festékekkel (Etch Primer, Interprotect, Trilux)? Ezeken a helyeken a csiszolás után látszott, hogy a festék megvédte az aluminiumot és nem “virágzott” tovább.
Idén a kielt újítjuk fel, érdekelne az hogy ahol az aluminium fenék és a vas találkozik milyen plussz anyag kell mert enyhén itt is felhólyagosodott a festék,vagy ez a probléma megoldódik amennyiben az anód lecserélésre kerül (most kb 50%os)?
Amennyiben a Trilux algagátló a vízvonalnál nagyon koszos, lehet e finoman smirglivel megcsiszolni és ílyen módon eltávolítani a szennyeződést? Üdvözlettel:K. Dániel
Kedves Dániel!
A felpúposodásnak az oka elsősorban a felület előkészítésének hiányosságaiban keresendő. Legyünk őszinték, az utólagos bevonatrendszerek kialakításánál nem is lehet tökéletességet elvárni. Ha csak ilyen kis mértékben jöttek vissza a púpok a múlt évben kezelt felületen azt hiszem nagyon jól dolgoztak, a hajó biztosan meg fogja hálálni. A javítás módja már ismert, pontosan leírta, így én ezt nem is ismétlem. Sziszfuszi munka, de megéri. Az anódot lehetne akár növelni, vagy esetleg több darabot feltenni, egymástól távolabb, a virágzások mutatta helyekre. Az anódot ha már 50 %-os illik kicserélni, gyakorlatilag jól működik. A vízvonalon lévő Trilux algagátló polírozható, javaslom, hogy finom 800-1000-es vízpapírral húzza át, és ha nem vékonyodott el túlzottan, akkor jó. Ha vékony akkor érdemes újabb réteggel lefedni. Üdvözlettel: Rick Csaba

Érdeklődöm B25-re milyen algagátló festéket ajánl. Hány rétegben kell felvinni? Az előző algagátlót el kell távolítani? Továbbá érdeklődöm, hogy az dekken lévő sárgulást mivel lehet eltűntetni, illetve a további kialakulást megakadályozni? Köszönöm,Üdv.:H.Levente
Kedves Levente!
Ahhoz, hogy igazán jó választ tudjak adni Önnek, többet kellene tudnom a hajó jelenlegi állapotáról. Koráról, a korábban használt algagátló típusáról, továbbá arról, hogy mit is jelent valójában a decken lévő sárgulás.
Így ha megengedi csak az általános megoldásokat írom le.
1. Az International ajánlatai között két féle megoldás szerepel. Az egyik a teflonos VC rendszer, a másik a rézoxidokra és a Biolux technológiára épülő algagátlók sora. Mindegyik típus használatos a Balatonon. A VC rendszer előnye, hogy rendkívül vékony rétegfelvitellel oldja meg a feladatot, így hosszú évekig lehet a rétegeket egymásra vinni anélkül, hogy vissza kellene csiszolni a korábban felvitt és elhasználódott rétegekből. Ez a kijelentés látszólagos ellentmondást sejtet, hisz na vitorlás hajók esetében un. önkopó algagátlókról beszélünk. A valóság az, hogy minden évben marad még el nem használt algagátló réteg a felületen, ami az évek során tekintélyes vastagságot képez, ,és 5-6 évenként le kell csiszolni. Nos, a VC rendszer előnye, hogy ezt nem kell megtenni. Ha árszerűen nézzük, akkor a VC rendszer a drágább, és saját alapozórendszere van, de ez igaz a másik termékekre is.
2. Általános szabály, hogy minden évben, vagyis egy hajózási szezonra számítva 1 rtg. algagátlót viszünk fel a felületre. Ez egy általános szabály, amitől eltérések lehetnek nem csak a kikötők között, de a kikötőkön belül is, mivel változhatna a viszonyok. Hol nagyobb az áramlás, másutt a víz sekélyebb, vagy több fény éri a vizet. Éppen ezért a helyi körülmények is meghatározhatják a szükséges algagátló mennyiségét. Ebből következően első alkalommal mindig 2 rtg. algagátlót viszünk fel a felületre és a z őszi kiemeléskor döntünk a további évek rétegszámáról.
3. Vannak olyan algagátló típusok, gyártóktól függetlenül, amelyek szabadon, közbülső tapadáserősítő alapozás nélkül is átvonhatók egymással. Ha nem ismert a korábbi algagátló típusa, akkor általános szabály, hogy azt alapozni kell. Először jól átcsiszolni, hogy a fellazult rétegek lejöjjenek, majd portalanítani és alapozni.
4. A deck sárgulása már egy nehéz ügy. Ha rárakódott rétegről van szó, például a nyárfa virága okozta foltokról, vagy más hasonló dologról, akkor egyszerű a helyzet, mert egy finomszemcsés polírozással megoldható. Ha azonban a gél sárgult el, akkor az már egy súlyosabb gond. Ilyenkor a gél alatti gyantaréteg színezi át a felületet. Egy megfelelő nagyítóval meglehet találni az igazi okot. Ha megvan az ok, akkor lehet gondolkodni a javításon, illetve a megelőzésen. Én találkoztam olyan hajóval, ahol a tulajdonos Domestossal teljesen szétmaratta a hajó géljét. Ő maga nem értette, hogy mi a probléma, amikor erről a szerről azt kell tudni, hogy csiszolás nélkül tisztít. Igen, ez így van, de olyan erős a savtartalma, ami már erősen károsítja a gél anyagát ha abba beivódik. De ez egy hosszabb mese…….. Ha további kérdései vannak, szívesen állok, rendelkezésre Üdvözlettel: Rick Csaba

Duna vízi ember vagyok, volt már fa és műanyag csónakom, amit nem kellet algagátlózni, mert ugye az ember egy homokpadon ezt egy durvább kefével megoldotta.
Most azonban vásároltam egy műanyag 450 cm X 140 cm lapos aljú csónakot, ami 130-150 kg. Tervem szerint áprilistól októberig lent lesz vízen, dokkon.
Ön mit javasol az algagátló terén?
Egy dolog amitől “feláll” a szőr a hátamon: felcsiszolni a már legyártott új csónak alját. Ez a visszatartó erő számomra.
Ön azt javasolta kérdezzünk!
Mi lenne az eljárás a csónakommal?
Elég lenne hígítós zsírtalanítás?
Mi lenne az aktuális szer ami erre a célra megfelelő lenne?
Ez ügyben várom válaszát. Tisztelettel: K. János Baja
Tisztelt K. János Úr!
A laminált és gélbevonattal ellátott hajók felületét az algagátló megfelelő feltapadása érdekében egy alapozóbevonattal kell ellátni. Az algagátló ugyanis egy folyamatosan átnedvesedő réteganyag, vagyis nem vízzáró bevonat. Az átnedvesedése során, attól függően, hogy mekkora a szemcséket összefogó gyanta mennyisége, beszélünk önkopó vagy kemény algagátlóról. Az önkopó algagátlók a szemcsék és a rátapadó algák lemosódásával oldják meg a feladatot, míg a motorosokra, vagy a nagyobb sebességgel közlekedő hajókra inkább az ún. kemény algagátlót ajánljuk. Ez a rétegéből kiszivárgó hatóanyagával oldja meg az algák tapadásának gátlását. De ilyen algagátlót alkalmazunk akkor is ha egy állóhajóról van szó, ami folyásban van. Ahhoz, hogy az algagátló megfelelően feltapadjon a felületre, valamint, hogy az átnedvesedése során ne engedjen vizet a gélen keresztül a laminátba, mindenképpen egy közbülső alapozó réteggel, jószerivel egy szigetelőréteggel kell ellátni. Ez a réteg azon túl, hogy szigetel és feltapaszt, kelő védelmet nyújt a hajó gélrétegének is esetleges karcolódások vagy kisebb sérülések elkerülése érdekében. Ahhoz, hogy az alapozó feltapadjon, a felületet érdesíteni kell. Ezt 280-300-as csiszolással érjük el, ami igazándiból csak mattító csiszolás. Ezt követően a megrendelő kompetenciája eldönteni, hogy csupán alapozót használ, vagy egy epoxi rétegű szigetelést is, ami pótolja a csiszolati veszteséget és megfelelő alapozója a felkerülő algagátlónak is. Én inkább ezt a megoldást szoktam javasolni, ismerve a hajók gélrétegének vastagságát, tisztelet a kivételnek, inkább 2 mint 1 réteget.
A vegyszeres tisztítás nem elégséges, mert ha nagyító alatt megnézi a gél felületét, akkor azt látja, hogy az telis tele van kicsi lyukacskákkal, ami a poliészter vagy hasonló anyagok kötése közben keletkezik. A pórusokban hol több hol kevesebb formaleválasztó maradék vagy más egyéb wax lehet, ami miatt az alapozók tapadása kétséges. Saját esetem, amikor megpróbáltam csak oldószerrel előkészíteni és a végén a sok réteget egyben tudtam levenni a felületről. Algagátlóként javasolhatom a Cruiser UNO algagátlónkat, ami egy ún. félkemény algagátló, azt motorosokon is lehet használni, amennyiben a sebességük nem haladja meg a 25 csomót. Alapozónak vagy Gelshiel 200-at, vagy Interprotectet javaslok, ezek mindegyike oldószeres epoxi alapozó. Az Ön csónakjának felülete 6,3 m2 erre egy rétegben 1 doboz 750 ml-es Interprotect alapozó kell, ami 9 014 Ft. Ez hengerezéssel jól felvihető. Algagátlónak első alkalommal mindig 2 réteget teszünk fel,ami Cruiser uno esetében 2 x 750 ml, vagyis 2 x 11 924 Ft. Hígítót nem igen kell használni, de ajánlatos egy kissé hígítani az algagátlót, mivel elég sűrű. 1/2 liter algagátló hígító 2539 Ft. A terméket rendelés esetén postai utánvéttel küldjük megrendelőinknek. Amennyiben további kérdései lennének, szívesen állok rendelkezésre. Üdvözlettel: Rick Csaba
Aluminium vitorlás alját Etch Primer-vall, Interprotect-val és Trilux-val kezeltük. Érdeklődnék, hogy vas tőkesúlyt milyen festékekkel kezeljük,hogy ne legyen gond a hajó aljára már felvitt festékek és a leendő kiel festékei között. Köszönettel Kulinyi Dániel
Tisztelt K. Úr!
A hajó vas kilejét elegendő az Interprotect-el és a Triluxáal lefedni. Ebben a rendszerben az Etch Primer egy speciálisan alumíniumra alkalmazható un. mélyalapozó vagy előalapozó.Üdvözlettel: Rick Csaba
APÓ, egy B31-es, 12 éves hajó, aki Balatonfüreden „lakik” és tulajdonosának nagyon kedves. Így amikor a felújításra került a sor, mi sem tudtunk csak „úgy” nekilátni. Az elhatározás a hajó teljes külső és belső felújítását takarta. Könnyű dolgunk volt, mert egy karbantartott ápolt hajót kaptunk munkára, ahol a felületek megkoptak és igazából régi „fényét” kellet visszavarázsolnunk. No meg néhány apróságot pótolni.A felújítás során eltávolítottuk a hajófenék gélcoat rétegét és azt újra építettük. Ebben az esetben nem volt szükség laminálásra, elegendőnek mutatkozott, ha csak epoxirétegekkel pótoljuk a lemart felületet.A hajótestet újra festettük és a fedélzet csúszásmentes burkolatát is újra cseréltük. Ehhez egy parafa borítású anyagot használtunk, amit egy speciális epoxi ragasztóval ragasztottunk fel. A vízretételt követően lepakoltuk azt az irgalmatlan sok holmit, amit korábban a hajóból kiszedtünk és azt gondoltuk, lehetetlen visszapakolni. Nos, nem így történt Péter minden visszapakolt.Ezután már csak a búcsú pillanata volt hátra és APÓ újra boldogan elhajózott.
Tisztelt Szigeti Úr!
A Sailing.hu eljuttatta hozzám az Ön panaszát, amire válaszolnék is. Az Ön által említett leválás akkor következik be, ha az alapozóra nem a megfelelő átvonási idő intervallumban kerül fel az algagátló. Erre vonatkozóan az alapozók dobozain megfelelő információk állnak rendelkezésre egy táblázat formájában. A táblázat első oszlopa a környezet hőtartamára vonatkozik, és ennek megfelelően adja meg az átvonási időket. A második oszlop, a kézszáraz állapotra utal, majd a következő az alapozó önmagával való átvonására ad minimum és maximum időket. Az utolsó oszlopok adják az algagátlóval való bevonás időtartamát. Ez azért fontos, mert az alapozónak vegyileg kell kapcsolódnia az algagátlóhoz, hisz az algagátló a használat során átnedvesedik, így ” teszi a dolgát”. Tisztelettel: Rick Csaba

Egy régi fa evezős versenyhajót újítunk fel, és jó minőségű termékkel szeretnénk a felületét kezelni. Az lenne a kérdésem, hogy milyen terméket ajánlana, figyelembe véve, hogy színtelen lakkot szeretnénk használni, és a hajó külső felületének nagy része a használatkor víz alatt van. A hajó már régóta nem volt használva. A lakkot a tökéletes felület elérése érdekében szórással szeretnénk felvinni, ezt vállalta is egy szakember. Válaszát előre is köszönöm!Á. Gábor – Tata Tóvárosi Vízisport Egylet.
Kedves Gábor!
Köszönöm az érdeklődést. Röviden válaszolnék. A jó lakkozás egyik elengedhetetlen feltétele, hogy a fa és a lakk között minél erősebb kapcsolat alakuljon ki. Erre használatosak az International termékek kínálatában lévő un. mélyalapozók. Ebben az esetben mivel színtelen lakkról van szó, az UCP nevű terméket ajánlanám. Ez egy színtelen anyag, ami a fafelületbe beivódva egy kemény és jól kapaszkodó alapot képez. Mivel felhúzza a szálakat, így a következő rétegelés előtt át kell csiszolni a felületet. Ezután a további lakkrétegek következnek. A szórással való felvitel már csak az utolsó fázis lehet, előtte azonban többször át kell lakkozni és csiszolni a felületet, hogy egyenletes legyen. Akkor jó, ha a csiszolt lakkfelület egyenletesen “szürke” a csiszolás után és már nem láthatók benne apró fényes kráterek. Ez a rétegszám tapasztalatom szerint lehet akár 8 is, különösen régi faanyagok esetén. Egykomponensű lakkot javasolnék alkalmazni, ez könnyen javítható a későbbiek során, ha sérülne a felület.
Ezek a lakkok lehetnek a Schooner, vagy Original lakk az International termékei közül. Ha megadja a címét, szívesen küldök termékismertetőt és egyéb információs anyagokat. Üdvözlettel: Rick Csaba
Hajónk a télen a 71-es út mellett parkolt és a fedélzeten mosás után vékony szürke réteg maradt. Hétvégén hallottam B. füreden a Gelcoat tisztító szerről melyet ti forgalmaztok, remélem ez megfelelő az előbb leírt szennyeződés eltávolításához, amennyiben más volna jó kérem jelezzétek. Budapesten vagy útban Füred felé hol tudnám megvásárolni? Várom válaszotokat.Üdv. S. László
Kedves László !
A Gelcoat Cleaner tisztító, gyakorlatilag egy lemosószer, ami a szennyeződések eltávolítására szolgál. Ha a felületet le akarjuk tisztítani, mindenképpen a lemosással kell kezdeni. Ezután egy vékony polírozóanyaggal, ami gyakorlatilag egy finom súroló, kell a felületről a maradványokat eltávolítani, majd egy záró viaszréteggel lezárni. Erre a célra alkalmas a Marine Plish, valamint a Marine Wax. A Domestos és egyáltalán a háztartásban használatos súrolók, mivel azok savas anyagok, nem alkalmasak erre a célra. A maradványaik később sok bosszúságot okozhatnak. Budapesten a Maritime hajósbólt a Szentendrei úton, vagy a Füke Yacht a Kertész utcában, vagy Balatonalmádiban, tartja ezeket a termékeket. Üdvözlettel: Rick Csaba
Elfelejtettem megkérdezni,ha a tőkesúlyon sok rozsda okozta kb 05-1cm mély gödrök vannak. Milyen olyan tapaszt tudna ajánlani az Interprotect alá amivel az egész tőkesúly kezelhető,hogy síma felületet kapjunk.Köszönettel: K. Dániel
Tisztelt K. Úr!
Nos, nem alá, hanem fölé és ez nagyon fontos. Tehát, arról van szó, hogy először a kiel revésédeseit teljes mértékben ki kell tisztítani. Erre különböző eszközök állnak a rendelkezésre. Ilyen pl. a forgó acélkefe, amit fúrógépbe lehet rögzíteni és azzal kitisztítani a bemélyedéseket. De ilyen elven működik a 3M műanyagkeféje is, tetszés szerint lehet választani. Ha ez sikerült, akkor a biztonság kedvéért az egész felületet át kell rozsdamarózni, lehetőség szerint többször. A rozsdamarózás után megmaradt só és egyéb maradványokat a felületről le kell tisztítani, ami megtörténhet acetonnal, vagy tiszta benzinnel, lényeg az, hogy olajoldó anyag legyen. Ha leszáradt a felület és eltávozott az oldószer, akkor egy rtg. Interprotectet kell a felületre felvinni. Erre kerülhet a tapasz, ami a jelen esetben epoxi és Watertate-nak hívják, 250 ml és 1 literes kiszerelésben kapható. Ha sikerült a felületet kijavítani, erre kerül fel a további a további több réteg Interprotect.
Üdvözlettel: Rick Csaba
Hajónkat egy Elliott 770-t – mióta elkészült 2001-ben – minden évben átkentük a gyártó (Jóhajó) által javasolt Venezani regatta fehér alagagátlóval.
Eddig is voltak olyan időszakok melyekben a hajó alján képződött algaréteg, de ez főleg az őszi időszakban volt észlelhető. Az idén elkezdtek építeni egy új kikötőt a Flamingó Hotelnél és már a Kék szalag előtt is ki kellett venni a hajót darun lemosni, mert kb. fél cm vastag volt rajta az algaréteg. A bajnokág idejére ami kb. újabb egy hónap volt megint jelentős algaréteg képződött a hajónk alján. Azóta is kb. két hetente mossuk a hajót, hogy a versenyeken ne hátráltasson bennünket.
Változtatni szeretnénk az algagátló típusán a következő szezonra, mit javasolnál és kell-e újra alapozni a hajót, vagy a jelenlegi algagátló alá kent ozmózisvédő rétegre felkenhető az új anyag.
Várom válaszod.Üdvözlettel Sipos László E770 Tüzes
Kedves Laci !
Összetett a kérdés, ezért megpróbálok szisztematikusan válaszolni. Az algagátlók, nem mérgező anyagok, csupán az a feladatuk, hogy meggátolják az algák tartós feltapadását a hajófenék felületére. Két típusú algagátlót használunk, az egyik az önkopó, ami nevéből adódóan a rárakódott algával együtt már egészen kis sebességnél is lemosódik a felületről, vagy egy könnyed mozdulattal letörölhető szivaccsal, vagy egy nyeles felmosó ronggyal. A másik típus az un. kemény algagátló amit motorosokra, illetve versenyhajókra javasolt, mivel ezek általában nagyobb sebességgel közlekednek. A működési elv az önkopóval szemben, hogy egyfajta “méreganyag” áramlik ki az algagátló anyagából, mint egy szivacsból, ezzel teszi kellemetlenné az algák számára az ottlétet. Az eltávozási folyamat gyakorlatilag azonos az előzővel, sebesség, és lemosódik a felületről.
A másik lényeges dolog a vízminőség, a víz hőmérséklete és a vízmozgás és ebből következően az algák jelenléte. A vízminőségre nem lehetett panaszunk, meleg viszont annál inkább ért bennünket, sokszor rapszodikusan, ami az idei “algatermésnek” jót tett ugyan, de a hajótulajdonosoknak és a hajóknak nem. A kikötőépítés még inkább segítette ezt a folyamatot. Meg lehet figyelni, hogy ilyen építkezések környezetében szívesen horgásznak a horgászok, ami biztosan az intenzív víz alatti életnek köszönhető. Furcsa, de a halakat, meg efféle élőlényeket egyáltalán nem zavarja a gépek zaja és a dübörgés, meg az opálos víz.
De a lényegre, mert ez volt az általános ” mese”,……., szóval, nem árt ha beszélünk róla.
Az algagátlók gyártói előírják a termékeken, hogy adott algagátlójuk, mekkora felület átvonására alkalmas, ezzel együtt meghatározzák, hogy az, milyen mennyiségben kerüljön fel a felületre. Ez nagyon fontos, mert ez biztosítja egy szezonra, ami általában 6 hónapot jelent, a védelmet. Ha ezzel sincs hiba, akkor a hatóanyagtartamra kell gyanakodni. És ebből következik a további gondolat. Természetes, hogy az idő előrehaladtával egyre jobban algásodik, mert már nincs elég hatóanyag, vagy túl elkopott a réteg. Egyébiránt a nagynyomású mosóval való lemosás kifejezetten káros az önkopó algagátlókra, mert sokkal jobban koptatja, mit ahogy az természetes valójában megvalósulna, ezáltal vékonyítja a fennlévő, tehát aktív réteget.
Az előbbiekből következik, hogy a különböző algagátló termékekkel, függetlenül annak gyártójától, vannak tapasztalatok.
Az International algagátlói két önálló csoportra oszlanak. Az egyik a “VC” rendszer termékei, ezek speciálisan vékonyrétegű, magas teflontartammal bíró termékek, ezek közül a legjobban használatos a VC 17M Extra, amit általában grafitszürke színéről ismernek a hajósok. Ez az algagátló, ami először bronz színű, majd idővel grafitra vált. Aztán láthatunk szép fehér hajófeneket is, amiről sokan még nem tudják, hogy ez is VC 17M Extra, de ez az utóbbi évek terméke, a narancsszínnel együtt, ami csak néhány hajón, azoknak is a kieljén vagy kormányán látható.
A másik termékünk ami szintén nagyon kedvelt a Cruiser UNO, ez ugyanis egy un. félkemény algagátló, ezért alkalmas a versenyzésre is használt hajók fenékvédelmére. Ez is létezik fehér, fekete, kék és piros színekben. A hatóanyaga már teflont is tartalmaz, úgy tűnik ez a jövő. De jól működik a Trilux algagátlónk is, bár ez kifejezetten motorosokra szánt holmi, ennek ellenére szívesen használják. Szép sötétkék színéről lehet felismerni.
Az algagátló váltásának egyik feltétele, hogy ismerni kell a korábban használatos algagátló típusát és fajtáját. Ha ez megvan, akkor meg tudom mondani, hogy közbülső alapozás nélkül átvonható-e a mi termékünkkel. Ennek persze az a feltétele, hogy az eredeti alapozó megfelelően fedett-e a régi algagátlóval, mert ha már erősen kopott és hiányos, akkor mindenképpen alapozni kell. A VC 17M-re való átálláshoz azonban, mindenképpen el kell távolítani a meglévő réteget, mivel egy merőben más filozófiájú algagátló rendszer. Ebben az esetben a visszacsiszolás az alapozókig tart, ami nem hátrány, mert simítja felületet és ezt követően egy epoxi alapozót kap, majd erre, az előírásnak megfelelő átvonási idő betartásával kerül fel az algagátló.
Biztosan lesznek még további kérdéseid, állok rendelkezésre! Üdvözlettel: Rick Csaba
Sokszor kerülünk válaszút elé, amikor a hajó ozmózisvédelméről beszélünk. Ha szóba kerül a hajóvásárlás során, a kereskedők mindegyike szinte még az ükunokáikra is megesküszik, hogy az általa kínált hajó soha sem lehet ozmózisos, hiszen………, és akkor egy felsorolás következik, miszerint a hajó kontrolált körülmények között, tökéletes temperált környezetben készül, professzionális alapanyagokból, és így tovább. És ez valóban így is van. Eddigi munkálkodásom során jó néhány hajógyárban és hajóépítő műhelyben megfordultam már. Láttam erre is és arra is példákat. Erre a jókat, arra a rosszakat. Továbbá mindkét kategóriából voltak a végtermékről is tapasztalataim. Éppen ebből kifolyólag a következő megállapítást kell tennem:
1.  Az ozmózisbetegség egyik oka a lamináláshoz használt alapanyagból adódik.
2.  Meghatározó a gyártási technológia és a gyártási környezet.
3.  A kézi laminálás szinte kivétel nélkül magában hordozza az ozmózis lehetőségét.
4. A versenyzésre, vagy intenzív használatnak kitett hajótestek gyorsabban és nagyobb mértékben szenvednek az ozmózistól.
De mi is az ozmózis?
Most nem mennék bele a tudományos fejtegetésbe, inkább egyszerűsítek. A gyártás során óhatatlanul maradnak légzárványok a szövetanyag szálai között. A gyanta körülfollya ezeket a buborékocskákat és lezárja őket. Hasonlít a dolog a kalács szerkezetéhez, azzal a különbséggel, hogy ott és azt a buborékocskát szeretjük, a laminátban pedig nem. Sőt, ez okozza az igazi gondot. Mivel a gyanta csak körülfogja és egymáshoz rögzíti a szövet és paplan szálait, ha valamilyen oknál fogva szabadulni akar a buborékba bezárt gáz vagy gőz, mindegy, hogy minek nevezzük, a szálak mikronnyi résein megteheti. Ezután egy kalandos utazás következik, mire kijut a felszínre, bekukucskál ide-oda és közben, hogy útját megkönnyítse, tágítja a kicsi réseket. Ezzel együtt gyakorlatilag delaminálja az összeépített szerkezetet. Ha sok ilyen zárt hólyagocska van, talán nincs értelme taglalni a következményeket. Az ozmózisbetegség intenzitása nagyban függ attól, hogy ezek a bezárt anyagok találkoznak-e vízzel, márpedig ha a hajó vízen van, ez elég könnyen előfordul. Mert ugye víz nem csak kívülről juthat a laminátba. Juthat belülről is, ha a hajó beázik és a fenék nincs megfelelően vízmentesre zárva, szabadon vannak a felületek. Ez sajnos gyakran megfigyelhető a pakolórekeszekben, és ott ahol ez gyakorlatilag nincs szem előtt.
Az előzőekből kiindulva az is nyilvánvaló, hogy ha a buborék oxigénhez jut és lezajlik benne a kötési folyamat, akkor előbb vagy utóbb, de megszűnik az ozmózis problémája. Vagyis az a feladatunk, hogy csökkentsük az esélyét annak, hogy kialakuljon, vagy ha kialakult, a mértékét és ezzel együtt a károkozását.
Nos ezért kell megvédeni a hajófeneket, új hajó esetén, hisz ha javításra kerül a sor, az nagyon sokba kerül és erősen árcsökkentő tényező, míg a védelem árnövelő.
Javaslat az ozmózisvédelemre:
A megelőzés és a védelem biztosítására az International termékei közül a VC Tar2 epoxi alapozó algagátlóval való alkalmazását mutatjuk be.
Munkafolyamat:
1.  A hajótestet Yach Line Super Cleaner-el le kell mosni és száradni hagyni.
2.  A teljes felületet át kell csiszolni 320-340-es csiszolóanyaggal.
3.  A csiszolati port le kell mosni a felületről, bő vízzel, lehetőség szerint nagynyomású mosóval.
4.  A száradást követően a technológiai idők betartásával 4 rtg. VC Tar2 alapozót kell felvinni a felületre. A VC Tar2 fehérszínű alapozójának használata során szükségtelen a színváltásos megoldást alkalmazni, mivel az alapozó a kikeményedése során, hófehér színéből, bézs színűre változik, így jól ellenőrizhető a fedettség.
5.   Az utolsó réteg felvitelét követően a technológiai leírás betartásával az első réteg algagátlót fel kell vinni a felületre. A második réteg, később is felkerülhet.
Szükséges anyagmennyiség:
A védelem biztosítására az epoxi rétegnek legalább 200 µm vastagságúnak kell lennie. A VC Tar2 specifikációja szerint egy réteg felvitel nedvesen 80 µm anyagmennyiség felvitele esetén 50 µm száraz anyagvastagságot eredményez. A számításokból következik, hogy egy 40 m²-es hajófenékre minimum 12.8 liter epoxit kell felvinni. Ha lehet, akkor 4 rtg.-ben, ha nem sikerült, akkor 5 rtg.-ben. A lényeg az, hogy ez a mennyiség egyenletesen kerüljön fel a felületre. Ezután az algagátló mennyiségét kell kiszámítani.
A VC 17 M algagátlóból 11 m² / liter mennyiséget kell számítanunk rétegenként. Nagyon fontos megemlíteni, hogy első alkalommal mindenképpen 2 rtg. algagátlót kell a hajófenékre felvinni, hisz nem tudhatjuk, hogy hajónk adott kikötőben milyen erőteljes támadásnak lesz kitéve. Ezzel kapcsolatosan olvassa el a Tesztlapok a Balatonon 2004 című írásunkat.
Ha elkészült a rétegelés, a támaszfoltokat is ugyan olyan rétegvastagsággal kell lezárni, mint a hajótestet. A Marina Fűzfő Vitorláskikötőben erre kitűnő lehetőség nyílik, mert itt átemelés és letámasztás nélkül, függeszkedve lehet a munkát megcsinálni.A figyelmes szemlélő láthatja a trükköt is, amit az emelés során alkalmazunk. A sok epoxi réteg kikeményedése hosszabb időt vesz igénybe annál, minthogy a hajót vízbe tehessük. Ezért az emelőhevederek alá több réteg újságpapírt teszünk, így az emelés során – ha az egyik réteg rá is tapad a felületre, a másik lap elcsúszik rajta, így nem tépi fel a rétegelést. Már számtalanszor kipróbáltuk. A bevonatba ragadt papír pedig hamarosan leázik a vízben.Ugye már nem is látszik, hogy előtte hol voltak a foltok? Hamarosan vízre is kerül a hajó. Remélem nem tűnik szentimentálisnak, de nagyon jó érzés ott lenni, amikor először kerül a vízre. Jó érzés utána viszontlátni őket, találkozni velük, meg-meg nézegetni, figyelni az életüket
Ebben a pozícióban lehet igazán a kiel alját is lezárni, ami sajnos nem túl tartós, hisz ezeknek a nagyoknak könnyen „leér a lábuk”.
Ha így elkészült, irány a víz! Jó szelet, szerencsés hajózást és biztonságos hazatérést!
Felbátorodva a HELPDESK-en írott bíztatására, szaktanácsot kérek GFK jolle külső felületének munkálataihoz.
– A test egy 17 éves FD, de már annyi külsérelmi nyommal (horpadások, apróbb gél-lepattogzások és ozmózis-szerű dudorkák) hogy a javítások szükségesek. Tanulmányozva honlapját és katalógusát (amit volt kedves megküldeni, köszönöm) a glettelési munkák javarészt tiszták, az igazi gondom az, hogy ezek után gondolom, le kellene festeni a külső felületet, és nekem nem derült ki, mit is válasszak a kínálatából. A javítással a további enyészetek megelőzése mellett egyetlen komoly célom van, a minél nagyobb sebesség elérése a vízen. A hajó mindig kiemelésre kerül, az algagátlás így nem tűnik nagyon fontosnak, de a katalógusban mégis az algagátló családban lévő anyagokat látom olyannak, amit itt használnom kell. Szeretném itt a fehér színt megőrizni, és lehetőleg több évre megoldani a lekezelést. Van remény az eredeti GFK felülethez hasonló avagy jobb siklási tulajdonságokat elérni? Melyik terméket ajánlja?
– A dekk ill. cockpit felújításához a TOPLAC anyagot gondoltam választani. Egyetért Ön ezzel?
Tisztelt K. László Úr!
Ha megengedi röviden és tömören válaszolok.
Az FD-k felújítására az International 2-komponensű Perfection színes lakkjait javasolnám, Ez a bevonat egy jó, kemény és kiváló kopásállóságú bevonatot képez. A felületet lezáró színtelen réteg rendkívül kemény és időtálló. A felvitel technológiája történhet ecset és henger kombinációjával, mivel ezeket a festékeket már erre fejlesztették ki. A terülési tulajdonsága kiváló.
Javaslatom a rétegelésre:
1. A felületet gondosan és egyenletesen át kell csiszolni 240-320-as csiszolópapírral
2. A felületet portalanítani kell, ami történhet levegővel, vagy vizes lemosással
3. A portól megtisztított száraz felületet be kell vonni 1 rtg. Perfection alapozóval. Ha fehér vagy világos végső lakkozás lesz, akkor fehér színűvel.
4. Ezután következhet a tapaszolás. Ehhez alkalmas az autós szakmában használatos poliészter tapasz.
5. A tapaszolás visszacsiszolása és portalanítást követően a teljes felületet újra bevonjuk 1 rtg Perfection alapozóval. Erre azért van szükség, mert a tapaszolások becsiszolásakor általában megsérül a korábbi alapozó bevonat.
6. Az így lefedett felületet célszerű 500-as papírral átcsiszolni, egyenletesre
7. Ezt követően 2 rtg Perfection színes lakk kerül a felületre ( színes lakknak hívjuk a fehér színt is) Az első réteg után ha a felület kívánja, finoman át lehet csiszolni.
Anyagfelhasználás:
Perfection alapozó 9m2 / 750 ml
Perfection színes lakk 9 m2 / 750 ml
Higító No. 9 1 liter
Polieszter tapasz kb 1 kg
Maszkoló szalag 1 / 50 m tekercs
Lakkozó ecset 2 db legalább 70mm széles
Lakkozó oldószerálló szivacs henger 4 db, mivel minden réteghez újat kell használni.
Algagátlóra nincs szükség, mivel a hajó nincs folyamatosan a vízen. Ha a felület egyenletes és zárt, akkor sokkal jobban csúszik is. Bár vannak akik ennek az ellenkezőjére esküsznek. Ők a felületet 1200-1400 -as polírpapírral átdörzsölik. Ezáltal a felület kohéziója megnő, amitől az egy vízréteget ragaszt magára. Könnyen megfigyelhető ez akkor amikor az üveglapra vizet öntünk és az cseppekbe összefut, míg a lecsiszolt felület tartósan és egyenletesen nedves marad. Nos a felületre erősen tapadó víz és a tömegvíz között, amin úszik hajó, egy fajta csúszás jön létre, vagyis a víz a vízen siklik. Erre szokták példaként említeni a cápa bőrét, amelyik érdes és mégis a leggyorsabban úszik. Ezért a vízvonal alatti felületet érdemes érdesíteni rendszeresen, ami azt is jelenti, hogy időszakonként azt pótolni is kell. De csak a vízvonal alatt, hisz az igazán jó sebességtartásra éppen kicsi szélben van szükség, amikor a hajó kevésbé dől.
Amennyiben további kérdései lennének, szívesen állok rendelkezésére.
Szeretnék rendelni egy minél kisebb kiszerelésű festéket/lakkot/, amely csak arra kellene, hogy lefedjek néhány javítást amelyek tavaly készültek el./ Önöktől vásároltam az összes anyagot, biztosan emlékszik, jónéhányszor hívtam Önt tanácsért!/
Toplac lenne talán jó, csontfehér szinben./hogyan vigyem fel a javításokra?A legnagyobb talán féltenyérnyi!/
Volvo Penta AQ 150A tipusú motor van a hajómban, van egy hűtővízcső a motor hajtómű felőli oldalán amelyik egy kicsit meg van repedve./a többi jó álapotban van/ Ezt azért nehéz mással pótolni mert van benne egy “huncut” kanyarulat!!Tud segíteni ? Tisztelettel: E. Sándor
Tisztelt E. Úr!
A hajótesten lévő javítások elvégzéséhez az első szempont, hogy a pontos színárnyalatot megtaláljuk. Ehhez a felület egy részét, vagy akár az egész felületet át kell polírozni. Ekkor válik igazán láthatóvá a szín igény. Ezután a javításra szánt részt fel kell csiszolni, majd egy réteg alapozóval ellátni. Ebben az esetben, ha kis javításokról van szó, magát a lakkfestéket is lehet alapozóként használni. A sérülés mértéke és mélysége dönti el, hogy a javítás következő fázisa egy újabb réteg lakkfesték, vagy tapaszolni kell. Az így felnövelt rétegnek “plusszosnak” kell lennie, az eredeti réteghez képest, persze csak mértékkel. Ezt követően a javítást össze kell polírozni az eredetivel. Erre először 400-600-800-1200, majd a legvégén 2000-es polírpapírt célszerű használni. Ezután a felületet egységesen átwaxoljuk és fényt adunk. Erre a legalkalmasabbak a méhviaszos anyagok ( International Polwax, Marine Wax ) A Toplac egy nagyon jól terülő és jól használható bevonatanyag, amit ecsettel és hengerrel is lehet használni, vagy ha van rá lehetőség a szórással, természetesen a modellezésben, vagy az autójavításban használatos kispisztolyokkal. Ha sikerlt a színt behatárolnia és ez a csontszín, mivel éppen a hajókiállításra készülünk, elvihetem magammal és ott átveheti tőlem. Ehhez azonban még a mai napon, du. 16 óráig kell döntenie.
A motoralkatrész ügyét áttestáltam Rick Gergely-hez, remélem keresi Önt és mindent megbeszélnek. Az ő telefonszáma 06-30-22 45 248, vagy 06-30-44 61 760 Üdvözlettel: Rick Csaba
Szervusz D. Laci !!!!
Nos a leckére adott válaszom a következő:
Ha lecsiszoltál minden lakkot a fa felületéről, akkor először egy mahagóni páccal lenne érdemes átvonni, hogy az esetleges foltosodást elkerüld. A pác esetében, a felvitel technikája lehet ecsetes, vagy szivacsfelvitel a lényeg az egyenletességben van. Ha a színtónust erősíteni akarod, több réteg is felvihető belőle.
Mivel azt mondtad, hogy 2-komponensű lakkal akarsz dolgozni a továbbiakban, 2-3 napot kell várni ezután, hogy a pác oldószere eltávozzon, Mielőtt a lakkozáshoz kezdesz a felületet egy tiszta ecsettel le kell “porolni”. Ugyanis, pác színanyaga ami nem ivódik be a fába a felületen marad, és ezt el kell távolítani. Ezután az első réteg lakknak legalább 10 % hígításúnak kell lenni, a többi lehet hígítás nélküli is, ha eltudod rendesen teríteni. Legalább négy réteget kell felvinni, ami ecset esetén kb. 200 micron körüli réteget eredményez. Ez nagyon fontos. Ha közbecsiszolsz a rétegszámot növelni kell. Gyakorlatilag a több vékony réteg a lényeg, meg az elérendő vastagság.
Termékválaszték:
A kidolgozott anyagmennyiségek egyszeri felületátvonási mennyiséget tartalmaznak

Interstain (mahagóni színező)
375 ml
kb 3 m2
4 441.- Ft
Perfection színtelen lakk 2-komp.
750 ml
8.5 m2
9 002.- Ft
No. 9 higító ecseteléshez
1 lit
4 970.- Ft
A lakkozáshoz lakkozó ecsetet és henger együttesen lehet használni, valamint szükség van egy sűrű, finomszőrű un. oszlató ecsetre is. A technológia egyszerű. Az ecsettel rendesen felpakolunk lakkot a felületre, amit a hengerrel egyenletesen szétterítünk. A henger után sok apró buborék keletkezik, amit az oszlató ecsettel “szétpukkasztunk” vagyis enyhe tartással áthúzzuk a felületet.
Nagy igazság, hogy a festés előkészítése foglalja el az idő nagy részét, legalább 80%-át, amit sajnos végig kell csinálni kitartással, különben pocsék lesz az egész, amit azért egy szép dragon nem érdemelne meg .
Várom mielőbbi válaszodat, üdvözlettel
Szervusz Csaba!
Köszönöm a gyors és részletes válaszodat. A nem mért (mert most nem tudtam mérni), hanem becsült mahagoni felület 3,6 – 4 m2, a megadott egyszeri felületátvonási mennyiségek miatt a rendeléssel várnom kell addig, amíg mérni tudok.
Talán emlékszel Ratter Ferencre (Siófok). A hajóépítés rejtelmeibe ő avatott be az ötvenes évek elején. Szakma nem lett belőle, mert tovább tanultam, de a lakkozást ma is szeretem (7 réteget kellett felhordanom, közbenső rétegenkénti csiszolással), de az általad javasolt technológiát be fogom tartani (ma is meg van a mókusszőr oszlató ecsetem).

Tanácsot szeretnék kérni a következőhöz:
felújítok egy hajót , egy M7 vitorlást. A poliészter alsó héjra poliészter decket építettem. A decket gel coat-tal takartam ( ez még nem paraffinos top-coat ) .
A végleges felület kialakításhoz az “Interdeck” csúszásmentes festéket néztem ki, de ott , ahol sima felület kell ( oldalfal, ablaknyílások, kapaszkodó rögzítők körül, stb.) paraffinos gél ( top-coat) bevonatra gondoltam.
kérdésem: jól tapad-e az “Interdeck” a gél-coathoz, és a top coathoz ? ( vagy fel kell csiszolni mindkettőt a jó tapadáshoz)
Aaz alsó héj felületére “Perfection” – t néztem ki, a felcsiszolt, eredeti gel-coat felületre. Kell-e erre alapozó, vagy festhető közvetlenül a héjra?
Végül ezek (Interdeck , és a Perfection” ) ára érdekel, ha postai küldeményként rendelem ? (ha még emlészel, úgy 15 éve rendeltem kék algagátlót, és amikor kibontottam, a papírdobozban ott volt a festék (nem a fémdobozban) kiömölve.
Előre is köszönettel: B. Benedek
Kedves Benedek!
Köszönöm a jelentkezésedet. Nagy munkába kezdtél. Kicsit hasonlóval dolgozunk, mert nálunk a műhelyben éppen egy Aphora MKII van, ami hasonló filozófiát képvisel. De a kérdéseidre térve:
– A decket gel coat-tal takartam . : Az egyik módszer ez, hogy a laminát felületét gélezik, ami gyakorlatilag a felületi egyenetlenségek kijavítására a gittelések fedésére szolgál, de poliészter, amit ezt követően zárni kell. Gyakorlatilag ez a feladata a top-coatnak is. Ennek természetesen parafinosnak kell lennie, különben ki sem köt. A másik út az általunk javasolt rétegelési ajánlat, ami gyakorlatilag indítható közvetlenül a laminátról is de ebben az esetben a laminátot, ha jól értem már lezártuk, a gittelésekkel egyengettük a felületet és gyakorlatilag a végső bevonatot kell a fedélzetre illetve a hajótestre felvinni. A gélcoat felülete egyenletesen zárja a korábbi rétegeléseket, vagyis úgy kell tekintenünk mint egy felújításra váró hajó fedélzetét. A fedélzeten vannak részek, amelyeket csúszásmentesítő bevonattal kell ellátni, másutt a felület magasfényű marad. Nos ebben az a jó megoldás, ha az egész felületen egy rendszerrel dolgozunk, tehát vagy topcoat az egész és a csúszásmenetes részeket raszterezéssel alakítják ki, vagy ugyan ezt egy festékbevonattal, ami gyakorlatilag végkifejletében ugyanazt fogja nyújtani, de sokkal időtálóbb és strapabíróbb megoldásban. Erre a célra két rendszert ajánl az International, ami lehet 1- vagy 2 komponensű. A 2-komponensű rendszer kopásállóbb és időtálóbb, az 1-komponensű, viszont könnyebben javítható, ha sérüléseket kap. Egyetlen fontos szempont, hogy a későbbiek során, ha 2-komponensű festékkel dolgoztam, mindig átvonhatom 1-komponensűvel, de fordítva nem. Én azt gondolom, hogy a mi esetünkben a fedélzeten és a hajótesten is alkalmazhatnák 1-komponensű rendszert, ami ecsettel is felhordható és egyenletes szép felületet eredményez. Erre jó tapasztalataink vannak. Ekkor a rétegelés a következő
– 2 rtg. Pre-Kote alapozó 410- 500 Ft/ m2 a festék dobozos kiszerelésétől függően ( 2.5 lit- 750 ml )
– 2 rtg. Toplac záróréteg, szín a színkártyák szerint választható 640-770 Ft / m2 az előbbiek szerunti függőségben
– a csúszásmentes rtg. Interdeck fedést kap, a színeket itt is színkártya tartalmazza 960 Ft / m2
Az előzőekből kitűnik, hogy alapozni minden esetben kell, hisz oldószeres anyagokról van szó, a felületet pedig elő kell csiszolni, kb. 320-240 közötti finomságra. A parafinos gélek használata azért veszélyes, mert minden további bevonat felvitele előtt a parafint és annak átalakulásait maradéktalanul el kell távolítani a festendő felületről. A másik fontos megjegyezni való, hogy a gélcoat nem tartalmaz UV. védelmet biztosító anyagokat, gyakorlatilag polírozni és utána fényvédő bevonattal is el kell látni, vagy és ez az általánosabb be kell festeni. A gécoat merev és rugalmatlan réteget képez, ami hosszú éveken keresztül még kötési folyamatban van, a ridegsége folyamatosan nől.
jól tapad-e az “Interdeck” a gél-coathoz, és a top coathoz? : Azt gondolom az előzőekben részletesen válaszoltam, ha nem világos, tovább beszéljük
az alsó héj felületére “Perfection” – t néztem ki,…. Kell-e erre alapozó, : A vízvonal felett a részletes kifejtéskor utaltam az 1-komponensű termékere, így ide is ezt javaslom, alapozni meg mindenképpen kell, hisz a festékrendszerek egymásra épülnek, ez garantálja a szép és kopásálló felületet
ára érdekel, ha postai küldeményként rendelem : Egyedi eset volt, az elmúlt években nem is emlékezem olyan esetre, hogy gond lett volna a festékszállítmányainkkal. Természetesen működik a postai utánvétes küldés, de ma már, ha nagyobb tételről van szó, a DHL futárszolgálatát bízzuk meg. Árban, nagyobb tételű/ súlyú küldemény esetén jobbak mint a posta, és 24 órán belül garantáltan házhoz szállítanak. Ha nem sikerült az átvétel másnap újabb kísérletet tesznek, ami nem kerül pénzbe.Várom a további kérdéseket, baráti üdvözlettel: Rick Csaba
Balatonalmádiban lévő vitorlásomat tavaly egy vállalkozó Trilux-al festette. Az idén magam fogom csinálni. Kérdezem, hogy Budapesten, vagy Veszprémben a festék beszerezhető-e? Tisztelettel: G. András
Tisztelt G. András !
A festék beszerzési lehetőségei:
Budapest:
Maritime Hajósbolt – III.Szentendrei út. 107. – Tel: 367 4905
Füke Yacht hajófelszerelés üzlet – VII. Kertész u. 29. – Tel: 06-20-4898285
Balatonfüzfő:
Pallás Vizisport kereskedés – Jókai u. 24. – Tel: 88 451 046
Balatonalmádi:
Füke Yacht hajófelszerelés üzlet – Füzfői u. 9. – Tel: 88 432 897
Azt javaslom, telefonon érdeklődjön, mert szezonban elképzelhető, hogy adott pillanatban nem rendelkeznek azzal a termékkel amit vásárolni szeretne.
Ha további segítségre van szüksége, kérem jelentkezzen.Üdvözlettel: Rick Csaba

A sailing.hu-n olvastam a gélezéssel kapcsolatos hozzászólásaidat. Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem, ha tudnál segíteni nekem. Egy 18 éves Névám van, kb. 7 éve volt újragélezve az alja. Sajnos már nagyon ronda az alja. Ha jól értettem a fórumból a cégetek vállal gélmarást és felújítást. Tudnál adni egy körülbelüli ajánlatot, hogy mennyiből tudnátok felújítani a hajómat?
A fórumban említett gélező anyagokkal mennyire bonyolult házilagosan felújítani a hajót? Kell-e hozzá bármilyen speciális eszköz vagy szerszám (a csiszológépen kívül)? Meg tudnád írni, milyen anyagok kellenének a felújításhoz és kb. mennyibe kerülnek (ha jól tudom a Néva alja kb. 8nm)? Előre is köszi a válaszodat! Üdvözlettel, S. Viktor
Kedves Viktor!
A Névák voltak az első hajók, amelyekkel erősen “meggyűlt” a bajunk. Nem azért mert nem szerettük őket, hanem azért, mert a csak epoxi rétegelésre alkalmazott technológiával nem jutottunk semmire. Ekkor támadt Dobó Palinak a nagy ötlete, hogy ő a fenékfelületet fellaminálja. Megcsinálta és úgy tűnik ez lesz a legjobb megoldás a jövőben, nem csak a Névák esetében, hanem általánosan. Talán hamarosan sikerül befejeznem és feltenni a honlapra, az International Epiglass epoxijának technológiai anyagát. Elég terjedelmes anyag, meg talán unalmas is, de válaszokat ad egy csomó kérdésre. De a lényegre. A Néva fenék-felújításának egyedüli módja, ha a roncsolódott gélréteg eltávolítását követően 2 rtg. 300 gr./ m2 szövettel és kb. ugyanennyi epoxi gyantával fellaminálják. Ezután már csak felület finomítást és algagátlót kap. Az anyagokkal való munka egyáltalán nem bonyolult, gondolj csak arra, hogy a laminát készítése betanított munka a szakmában. Vagyis kevés kézügyességgel de annál nagyobb technológiai fegyelemmel bárki meg tudja csinálni. Ebben én segítek. A szerszámozása, sem bonyolult, mert un. teddy henger, hajtóvas, gumi kesztyű, olló, ragasztó szalag, festőtálca, spachli az, amire szükség lehet. Ezután jöhet a csiszológép. A cégem foglalkozik ilyen jellegű munkával, de kizárólag saját műhelyünkben.
A költség ami tapasztalati számokon alapul, az m2-re bontva kb. 25-26 000 Ft nettó. Ez tartalmazza a munkadíjat és az anyagköltséget. Az anyagok költsége kb. a fele az összes költségnek, vagyis saját munkával ennyit lehet megspórolni. A munkadíjban természetesen a gélmarás költsége is benne van, ami 3500 Ft /m2 + kiszállási díj, ha nem nálunk végezzük. Üdvözlettel: Rick Csaba
1.)Van egy ügyfelünk, aki az új Princess 42-esének szabad oldalát szeretné átfesteni. Az volt a kérdése hozzám, hogy mennyi az anyagnak a m2-re vetített ára alapozóval együtt. Ez alapján szeretné kiszámolni, hogy mennyibe kerülne a hajó átfestése. Ha jó az ár számára akkor rendelne egy próba mennyiséget, hogy a fényezője tréningezhessen.
Mennyi a m2 ár? (Szín MAURITIUS kék)
Ökörszámaink vannak, ami azt mondja, hogy 15-16 000 Ft / m2 az anyag és a munkadíj. Ebből az anyag kb. 8-9000 lehet. Ez az ár a festési munka ára, vagyis nem tartalmazza a festés előkészítésének költségét ( becsiszolás, felületi hibák javítása, lemosás, maszkolás ) A kalkuláció 2 rtg. alapozóval és 2 rtg. színes lakkal számol. Ha még további színtelen lakkozást is kell csinálni ( emlékezz a Diegos hajóra ) akkor a költséget 20 %-al emelni kell, vagyis kb. 10 000 Ft / m2 az anyagköltség
2.) A hajóinkon az algagátlózás és a csiszolás előtt egy vegyszeres tisztítást szoktam csináltatni. Bevállig, csak azt nem tudom, hogy nem-e a 600 Wipedown-t kellene erre használnom?
A vegyszeres tisztítás a megfelelő, mert a Wipedown a festések előtti zsírtalanításra való . Igazából tisztabenzin, csak ilyen szép neve van. A csiszolás előtti lemosásra nem alkalmas. A tistítás technológiája az. un. két kendős, ami azt jelenti, hogy az egyik kendőd nedves a lemosótól, ezzel átkened, és a másikkal törlöd szárazra. Nagyon fontos, hogy a szárazra törlő kendőt rendszeresen cseréld, mert azt szívja magába az szmötyiket.
3.) Lesz tavasszal egy nagyon finom munkánk, egy 32-es alsó részéről kell leszedni az egy komponensű algagátlót. Gondoltam nem csiszatolnánk, hanem megtámadnánk az Interstrip Paint Remover-el. Lesz ilyen készleten? Mi a tapasztalat vele?
Nincs vele tapasztalatom, de nem is fűzök nagy reményeket hozzá, kiindulva az Interstrip AF -ből. Szerintem teljesen alkalmatlan arra, amire ajánlják, vagy csak én nem tudok vele dolgozni. Privát véleményem, hogy a csiszolást, igysem-úgysem lehet megúszni az alapozás előtt, így tehát marad a csiszolás, de nagyon fontos, hogy nedvesen.
4.)Mire való a Fiberglass No Sand Primer? Mert ha arra, hogy az új, kezeletlen gélfelületet ezzel kell lekenni, mert feloldja a formaleválasztót és kihagyhatom egy 48-as hajó két napos csiszolását akkor engem nagyon érdekelne az anyag. Az anyag leírás azt mondja, hogy “Alkalmas a GFK felületek előalapozásához, elkerülhető alkalmazásával a GFK felcsiszolása”. Ha működik, akkor ezután mivel alapozok? És mi az algagátló?
Ez az anyag régebben kapható volt kis kiszerelésben is, a “turista osztályon”, de agresszívitása miatt, ma már csak profi felhasználók vehetik. Ez egy olyan agresszív anyag, ami a gélanyagát megfoldja, majd az oldószer eltávozása után, újra kikeményedik. Most láttam csak újra, amikor átjöttek hozzánk a sikkens dolgai. Akkor előalapozóként használtuk és folytatásként alapoztunk Primoconnal és Yacht Primerrel. Arról nincs infóm, hogy hogyan viselkedik epoxikkal. Meg kellene kérdezni a technikusokat.
Megyek a METS-re megkérdezem, mert félek tőle. A csiszolás a legbiztosabb, de el megy vele a szezonban egy 48 láb hosszú hajónál 2,5 nap. Sajnos a hajókat március és június közt szállítják, 36-ot üzembe kell helyezni tavasszal, olajcserék, és remélhetőleg 15-20 átadás, új hajó beüzemelés lesz. A waxolást, polírozást pedig bele sem számoltam, vagy a takarításról ne is beszéljek. Mindezt 4 emberrel oldom meg. De nem ez az érdekes. A 2004-es hajók egy részéről pereg le a gyári anyag alatta nincsen megcsiszolva. Ha valaki garantálja nekem ezt a technológiát azonnal rendelek, mert a 2007-es hajók algagátlózás nélkül érkeznek hozzánk.
4.) Vettünk egy szórópisztolyt, hogy a hajtóműveket festhessük, trilux-ot hasznlunk, de tanácstalan vagyok, hogy mennyi higítót használjak. A pisztoly Airless technológiájú, nem tudom az befolyásol e valamit…
Semmit sem befolyásol, mert a festék kiáramlás a fúvókától függ. A higítás általában 5-10 % közötti. Ki kell tapasztalni. A higításnak azért nincs jelentősége, mert tudjuk, hogy adott felületre mekkora mennyiségű anyagot kell feljuttatni ( Triluxnál 9 m2 / liter ) és azt is tudjuk, hogy kb. 30 % veszteségünk van. Ezeknek a szempontoknak ma figyelembevételével kell meghatározni a kiszórandó festék mennyiségét. Az én tapasztalatom az, hogy alig spórol az ember a sprays kiszereléshez képest, mert elég sokat kell vacakolni a pisztoly elmosásával, + a 30 %-os veszteség, szóval nem sokkal nyereségesebb. Ha meg csak éppen befeketítik, akkor meg algásodik.
Az a tapasztalatom, hogy a hajtóművek festése még is szórással kell hogy történjék, mivel a sok hajlat miatt túlságosan vastagon viszik fel az anyagot. Mindent kipróbáltam már, ecsettel kikentem, és engerrel eldolgoztam. Jó az alapvető probléma, hogy a gyár nem csinál megfelelő alapelőkészítést. Az előnyöm az, hogy Horvátországban áll egymás mellett 20 hajóm Z hajtóművel, tehát csak a nap végén kell elmosnom a szerszámot és akár 2 rétegben kenhetem. Nincsen más választásom, mert csúnya a munka kézzel és nagyon időigényes.
Értem a problémát, ezért javasoltam, hogy a spray kiszereléses algagátlót kell használni. Ott egy adag, egy hajtómű és kész. De van más javaslatom is. A Kintzly féle tisztító spray tökéletes zsíroldó és tisztító. Én ezzel tisztítottam meg a Lucifer csörlőit az évek alatt rárakódott és “lekövesedett” zsírtól. Szinte hihetetlen volt, hogy azt a vastag dzsuvát fémtisztára leszedte. Szerintem érdemes lenne dolgozni vele az új hajtóművek esetén, biztosan tökéletesen tisztít, utána már egyszerű Scotsbrite-vel áthúzni és érdesíteni, aztán jöhet az alapozás és az algagátló.
5.) 3M – 9023-as Vinil Tisztító és az ápoló árát nem értem. Az ár egy doboz tisztitó, vagy egy karton?
Az ár, az egy dobozra vonatkozik. Csak belső információ, hogy egy kartonban 12 doboz van.
6.) 3M – Tapasz jobb mint a SIKA?
Nem jobb vagy rosszabb a kérdés. A 3M tömítőinek szavatossági ideje 2 év, míg a Sikának sokkal rövidebb. De erre Te is emlékezhetsz, hogy mindig aszerint vettünk, hogy mikor jár le az ideje. De a lényeg másban van. A 3M Marin programjában szereplő tömítő anyagok, a hajózásban használatos termékeket öleli fel. A Sika egy sokkal szélesebb körben alkalmazható tömítő, ami használható hajókon is. Fontos szempont a kötési idő kiválasztása. Minél lassabban köt ki valami, annál tartósabb a kötése. Nem véletlen, hogy a kielek tömítésére olyan anyagot használnak, aminek a teljes kikeményedési ideje 7 nap. Ez nem azt jelenti, hogy addig ragad, hanem azt, hogy tömítő és tapadó tulajdonságát 7 nap múlva éri el, vagyis addig nem terheljük teljes mértékben, mondjuk ne menjünk addig vízre, a kiel felrakása után. Üdvözlettel Rick Csaba
A következő dologban kérném ki a tanácsát. Kaptam Ausztriából egy komplett 470-est, amit valami vegyszerrel (talán kromofág) leöntöttek a tükör részen és a fenéken. Ez megmarta a gélt, egészen a paplanig. A hajót nem versenyzésre szánom, mert nem ebben a hajóosztályban versenyzek, csupán hobbi célokra, így nem akarnék rá sokat költeni. A sérülést kijavítottam két komponensű űvegszálas kittel, szépen megcsiszoltam, szóval lényegében nem is látszik a sérülés, csak hát ugye zöld. Az egész feneket átcsiszoltam vízben, egy-két sérülést ott is javítani kellett. Nos a kérdésem az lenne, hogy ha le szeretném festeni, mert talán ez a legegyszerűbb a javítások elfedésére, mit ajánlana. Alapozzam le pl. pre-koteal, vagy interprotectel? Mit tanácsolna? A fehér színt szeretném megtartani! Köszönöm válaszát! P. Zsolt
Kedves Zsolt !
Az első kérdés amire választ kell adnia, hogy a hajót állandóan vízen tartja, vagy csak akkor kerül a vízre, ha hajózik. Nos, ha állandóan vízen van, akkor szükséges egy algagátlás, de a vízvonal feletti részt át kell festeni. Én egy 2-komponensű rétegelést javasolnék. A kiadóssága ezeknek a termékeknek 9 m2 / 750 ml ez azt jelenti, hogy 1 doboz alapozóra és egy doboz színes lakkra van szükség, valamint 1 l No. 9 hígítóra. A szükséges fehér tónus színkártyából kiválasztható. Ha nem rendelkezik ilyennel szívesen küldök.
Alapozó: Perfection alapozó
Fedőszín : Perfection színes lakk
Lényeges továbbá, hogy mindkét termék nagyon jól felvihető lakkozó hengerrel és szépen terül.
Ha további kérdései lennének kérem írjon. Üdvözlettel: Rick Csaba

Kedves Csaba!
Köszönöm a gyors válaszát. Algagátlózni nem kell, mert sólyázni fogom. Hol, milyen boltok árusíthatják ezeket a festékeket? Amennyiben csak önnél szerezhetők be, május 8-án, hétfőn, járok Keszthelyen a délelőtti órákban, valószínű, hogy a boltot is útba ejteném.
Köszönöm! Zsolt Tihany
Üdvözlöm Zsolt!
Budapesten a Maritime hajósboltja árusít a Szentendrei úton, vagy a Füke Yacht üzlete a Kertész utcában. Kérem informálódjon, hogy kapható, vagy nem kapható náluk. Ha nem sikerül, természetesen állunk rendelkezésre Keszthelyen, a Kossuth l. u. 97-ben Üdvözlettel: Rick Csaba
Ne haragudjon, hogy ilyen piszlicsáré dologgal zavarom, de már teljesen körbeértem Székesfehérváron, és teljesen ellentmondó válaszokat kaptam.
Adott egy egypár evezős öreg Sirály csónak, Nagybátyám hagyatékából, amit szeretnék felújítani. Az idők során laikus módon a pillanatnyi információk szerint mindenféle festéket használtunk a festésére, és mostanra a csónak felülete – elég jól lecsiszoltam – több helyen berepedezett. Szeretném a csónakot szépen megcsinálni, és attól tartok a festékek higítói teszik tönkre a felületét.
Mit használhatok, hozzá, mennyit, és esetleg Fehérvár környékén nincs viszonteladója, bár végszükség esetén Keszthelyre is el tudok menni érte. Köszönettel és üdvözlettel: Sz. István
Tisztelt Sz. Úr!!
Nincsenek piszlicsáré ügyek ! Mindegyik fontos, mert meg kell oldani. S ha ez Önnek gondot okoz, nekem az a dolgom, hogy a lehető legtöbbet megtegyek a megoldás érdekében, a rendelkezésemre álló eszközök felhasználásával.
De a lényegre. A felületi pókhálós repedések a gélréteg sérülését mutatják. Ez olyan helyeken következik be, ahol a “puha” a laminát, ehhez képest a gélréteg merev és kemény. Sarkok, éltalálkozások stb. Az egyedüli javítási mód, ha a gélréteget ezeken a helyeke megfelelő túlbiztosítással lecsiszolják egészen a laminátig, majd erre a hfelületre 50-100 gr / m2 súlyú üvegfátylat vagy szövetet laminálnak 2-3 rétegben. Ezt kigittelik ( poliészter tapasz festékboltokban kapható, fontos, hogy műanyagra is alkalmas legyen, ne csak fémre vagy fára ) Összecsiszolás után az egész festendő felületet egybecsiszolják és 1 rtg. alapozóval látják el. Ekkor még előjöhetnek egyéb tapaszolni valók, ezeket az alapozás után tapaszolják. Nagyon fontos!! Soha sem szabad “szárazon ” tapaszolni, mert a gitt vastag és nem tud beletapadni a résekbe. A festék viszont megoldja ezt a gondot. Ha minden ki van javítva és gittelve, becsiszolva, egy újabb réteg alapozóval egységes felületre alakítjuk. Az átvonási idő betartásával 1 rtg. fedőlakkot viszünk fel. Ezt általában át szoktuk csiszolni, bár ha jó a felület nem kell. Végül felkerül az utolsó fedőlakk. A munkálatokat ecsettel és hengerrel lehet jól csinálni, a festékek jól terülnek. Először hengerrel egyenletesen felvisszük a festéket, majd a sok buborékot ami a henger után keletkezik ecsettel eloszlatjuk.
Alapozásra egykomponensű Pre-kote alapozót javaslok 4 504 Ft / 9m2
Fedőlakknak a szintén egykomponensű Toplac-ot 6 682 Ft / 9m2
Higítani alig kell, így 1 liter higító elegendő
A termékeket postai utánvéttel, vagy a DHL csomagszállítójával tudjuk Önhöz eljuttatni.
Nos, egyelőre ennyi, ha további kérdései lennének, kérem jelentkezzen.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Üzenet

    captcha