Adatvédelmi nyilatkozat

RICKY SPORT Keszthely - Hotline +36 30 9472 454

XXIV. Inernational Kupa

XXIV. International Kupa 2019. szeptember 14-én Balatonbogláron, Ricky Sport Keszthely

XXIV. International Kupa 2019. szeptember 14-én Balatonbogláron

a Bahart Regatta versenysorozat záró futama.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, ezen a napon kerül megrendezésre a VIII. Jótékonysági Eurakvilo Regatta is.

Visszaemlékezés az International vitorlásversenyek kezdetére.

Azok a felejthetetlen boglári évek…!

Rick Csaba felidézi a kezdeteket

XXIV. International Kupa Karsai Lajos emlékére

Nos, igen a számok…
A 24 egy nagyon nagy szám. Az elején magam sem gondoltam, hogy lesz idő, amikor vissza kell emlékezni ilyen távolra.
De ez valójában 25. Amikor Lajos elment az örökkévalóság tengerére, a következő évben gyászévet tartottunk és nem rendeztünk versenyt. Ő volt ennek a versenynek a megálmodója és kitalálója, motorja, ő hívott bennünket, hogy adjunk nevet és rangot a megmérettetésnek. Szervezte a kikötő népét – akik nagy része egyesületi tag is volt – a versenyen való részvételre. Esti beszélgetésekkor, vagy az árnyékba húzódva győzködte a kikötőlakókat, hogy nevezzenek be. Igen, győzködni kellet, mert bár mindenkiben megvan a versenyzésre való vágy, de a megvalósítás már hagy némi tennivalót. No, ezek után vitorlák készültek, vagy kölcsönkérődtek, vereteket kellett módosítani, legénységet toborozni, versenyszabályokat tanulni. A rendezői oldal sem volt másként, hisz nekik az eszközöket kellet előteremteni, például bójákat. Ezt a feladatot nagyon egyszerűen oldották meg, az egyesület tagjai közül azok, akik nem vettek részt a versengésben, hajóikkal kiálltak a pályára bójahajónak. Felhúztak egy vörös lobogót az árbocra és mivel hosszasan kellett ott tartózkodni, hát a horgászbotokat is bevetették. A verseny végére mindig esett pár darab hal. Persze közben felírták a sorrendeket és a jegyzőkönyveket kitöltötték. Az így megspórolt pénz pedig az egyesület kasszájába került. Valójában mindenki jól járt, a versenyző és a versenyszervező egyaránt. És még ahol lehetett spóroltak, ebből lett az egyesületnek pénze.
Mindeközben a kikötő személyzete Bot Jani, később Szabó Peti és Geleta Joci irányításával kipakolta a hangártető alatti betonfelületet, Geleta Józsi sepert, takarított, pókhálózott. A vendéglátást biztosítók nekiláttak a főzésnek és hatalmas bográcsban készült a pörkölt, felállt a sörcsap, pakolt a zenekar, az önkormányzattól kölcsönkapott sörpadok a helyükre kerültek.
A verseny után rövid pihenő, és a díjkiosztó. Mindenki ott volt, nem csak a díjazottak, mint ahogy ez ma szokás sajnos, hanem az összes versenyző és örültünk a másik sikerének. Lajos akkurátusan és a yarstik szabályzata szerint számolt eredményeit senki sem vitatta. A díjkiosztón ott voltak a település prominensei, sőt külön Balatonboglár díjat is adományoztak. Csattogtak a fényképezőgépek, riportot készített a helyi televízió. Később erről írt a Somogyi Hírlap, beszámolva az eseményről. Amikor ennek vége lett, a feldíszített hangártető alatt egy fergeteges táncos összejövetel vette kezdetét egészen hajnalig. Jöttek vendégek a campingből, jöttek a barátok, ismerősök.
Mert az International Kupa a Boglári kikötő kupája volt. Más kikötőkből is érkeztek vendéghajók, aminek mi nagyon örültünk. Díjaztuk a legtávolabbi kikötőből jött hajót is. A Matáv hajója a Manuál vagy Stefike és Árpád kormányozta Stefánia, Gosztonyiék Péter-Pál-ja, csak akik most hirtelen eszembe jutottak, állandóan részt vettek a versenyeinken.
Azután egyszer csak jelentkezett az Eurakviló egyesület, akik a gyógyuló vagy már gyógyult beteg gyerekek körül tevékenykednek. Számukra is és a hajózást biztosítóknak is igazi élményt adtak ezek a gyerekek és szüleik. Csillogó szemek és nagyon bölcs tekintetek szálltak fel a hajókra. És mindenki nyert. Hisz ők tudták, hogy a csatában, amit vívtak, az életben maradás az igazi győzelem. És ők mindannyian győzni akartak, és mi éreztük erejüket, kitartásukat.
Az idő múlásával változások történtek és egyfajta ultimátumot kaptunk. Vagy fizetünk a kikötő létesítményeinek használatáért nagyon sokat, vagy nem rendezhetünk versenyt. Az egyesületről már szó sem volt. De, ha beszállunk a hajózás versenysorozatába, akkor lehetünk szponzorok. Nos, lettünk szponzorok, ami egyáltalán nem az, amiért elkezdtük. Ezen változtatni szeretnénk és visszatérni a gyökerekhez. Az idei a XXIV. Interntional Kupa. Nagyon szeretnénk, ha a XXV. már a régi rendszerben működne!
Várunk benneteket szeptember 14-én Balatonbogláron a XXIV. International Kupa Karsai Lajos emlékére vitorlásversenyen!!

Rick Csaba – Ricky KFT –